Jaarlijks studeren er bij Landwijzer zo’n twintig nieuwe bio-boeren af, verspreid over heel Vlaanderen. Ze hebben een stevig bedrijfsplan uitgewerkt en staan al in de startblokken of zijn volop op zoek naar grond. We zetten hen graag even in de kijker. 18 projecten Dat er ondanks het oneindige hindernissenparcours toch steeds weer nieuwe mensen de …
Nieuws
Een maand lang niet naar de supermarkt gaan maar in plaats daarvan eten kopen bij lokale handelaars en producenten. Dat is het uitgangspunt van ‘Februari Zonder Supermarkt’. Daarom zetten we een hele maand alternatieven en de gemotiveerde mensen die ze mogelijk maken in de kijker. Vandaag: de biomarkt in Werchter. Je vindt er verse groenten en fruit van lokale boeren, maar kan er even goed een pintje gaan drinken, genieten van een dagschotel of Napolitaanse pizza.
Bloum is een coöperatieve buurtwinkel in Vorst, waar niet de winst maar waarden centraal staan. Acht jaar geleden richtten Christine en een aantal gemotiveerden Bloum op omdat ze hun ding niet vonden in de supermarkt. Tijdens Februari zonder supermarkt zetten we hen graag in de kijker.
“Te dure winkelkar? Zo lost u dat op”, las ik onlangs. Ik bleef met een wrang gevoel achter. Niemand wijst op de echte kost van goedkoop voedsel. Ons voedselsysteem kraakt: het aantal meldingen bij boeren op een kruispunt breekt records en de impact van de klimaatverandering doet zich elke dag voelen. Het beleid zit potvast. En ondertussen onderhandelen de supermarkten tot op het bot.
Wervel is op zoek naar een bewegingsmedewerker met een hart voor landbouw. Ben je gebeten door agro-ecologie? Vind je maatschappelijk draagvlak en de verbinding tussen burger en boer belangrijk voor de toekomst van ons voedselsysteem? Krijg je energie van organiseren en mensen samenbrengen? Dan is deze job misschien wel iets voor jou!
Een maand lang niet naar de supermarkt gaan maar in plaats daarvan eten kopen bij lokale handelaars en producenten. Dat is het uitgangspunt van ‘Februari Zonder Supermarkt’. De korte ketennetwerken en organisaties Boeren & Buren, Voedselteams, Linked.Farm, Wervel en BioForum bundelen in februari hun krachten om te wijzen op een gezond, eerlijk en duurzaam voedselsysteem …
Het was één van de droogste zomers ooit en ook de voorbije 10 jaar braken we meermaals droogterecords. Boerinnen en boeren worstelen met de extremen en hoe hiermee om te gaan. Op het laatste Wervelweekend kwam professor Maïka De Keyzer spreken over de verborgen historische wortels van droogte. Wat kunnen we hieruit leren in deze spannende tijden met groeiende extremen?
Onlangs stelde Luc Vankrunkelsven zijn nieuwste boek voor: ‘Vernietiging en herstel: wat betekent Brazilië voor Europa?’ Lucs twintigste (!) boek gaat over de vernietiging van de Cerrado in Brazilië en hoe er aan herstel gewerkt kan worden. Luc was voorjaar 2022 voor de 25ste keer op tournee in Brazilië en ging uitvoerig in gesprek met tal van organisaties die proberen de bodem weer tot leven te brengen.
Onlangs bracht denktank Minerva een 25-tal experts samen voor een boek over de toekomst van de landbouw in Vlaanderen. Luc Vankrunkelsven en Karolien Burvenich schreven voor Wervel over “Veehouders gekneld tussen hamer en aambeeld”. Ze leggen de machtsverhoudingen in de voedselketen bloot en pleiten voor een voedselsysteem waarin winst en economische groei niet meer centraal staan. Een landbouw waarin boeren centraal staan en via een eerlijk inkomen de omslag naar een klimaatrobuuste, regeneratieve landbouw maken.
Langs de drukke Noorderring, de verbindingsweg tussen Ieper en Poperinge, zie je ze van ver: de kudde mooie, vreedzaam grazende rode koeien. Ze horen bij Joël en Martine Bulckaert, die het ‘West-Vlaams rood’ al 40 jaar fokken. In al die tijd bleven ze het ras trouw en was er geen grote uitbreiding. “Het ras is in de vergeethoek geduwd, ondanks alle voordelen.”
Ook in de veeteelt kan het anders en beter. Zo werken Ruben Brabant en Bertjan Olivier aan een nieuw verhaal in de varkenshouderij. Ze willen circulair en lokaal varkens kweken, die een goed leven hebben gehad en waarvoor consumenten de juiste prijs betalen. Het is een traag groeiproces, maar het duo vindt steeds meer klanten …
20 jaar geleden kochten voormalig opvoeder Ann en ergotherapeut Tom een huis met enkele stallen en aangrenzende velden. Tom erfde ook een stuk landbouwgrond van zijn ouders, gepensioneerde melkveehouders. Ze startten met enkele schapen en kweekten ze voor het vlees, maar toen de kinderen kwamen, voelde het niet langer goed de dieren groot te brengen …