Ga naar de inhoud

In september organiseerde Bos+ een avond over ‘geïmporteerde ontbossing,’ in samenwerking met Wervel en WWF. Want 16% van ontbossing wereldwijd is te wijten aan de import van goederen op de Europese markt die ontbossing vooruitstuwen. Luc Vankrunkelsven ging er spreken over de ontbossing van de Cerrado, een enorm belangrijk ecosysteem dat ondertussen al voor meer dan 54 % vernietigd is, voor een groot deel door het intensief telen van soja, dat onder andere richting Nederland en Vlaanderen gaat. Bekijk hier het videoverslag.

Cerrado, het hart van Brazilie, bedreigd door soja

De Cerrado is een uniek eco-systeem van 2 miljoen km² en met een ecosysteem van meer dan 45 miljoen jaar oud. Terwijl het Amazonegebied voor 20% vernietigd is, is dat voor de Cerrado al 54%, vooral voor soja richting Europa en China. Luc Vankrunkelsven kan als specialist de tragische situatie goed schetsen. Bekijk hier zijn uitleg.

Meer weten over de mondiale dimensie van ons voedsel en hoe Wervel hierrond werkt? Bekijk ook Voedsel wereldwijd.

Bekijk de hele presentatie

Soja, palmolie, cacao en andere worden dikwijls onduurzaam geproduceerd. Hoe groot is het probleem, hoe wordt dat concreet? Beleidsmedewerker Pieter Van De Sype (Bos+), Luc Vankrunkelsven (Wervel) en Joris Aertsens (WWF) leggen het uit in dit bospraatje van 21 september ’22.

Met:

  • Facts en Figures door Pieter Van De Sype (Bos+) : vanaf 03:24
  • De Cerrado, een doorleefd relaas van Luc Vankrunkelsven (Wervel): vanaf 19:39
  • Joris Aertsens (WWF) gaat dieper in op de producten en de statistieken: vanaf 39:08
  • Vraag en antwoord: vanaf 1:06:12