Ga naar de inhoud

In de Standaard van 12 november las ik het artikel “Te dure winkelkar? Zo lost u dat op”. Ik bleef met een wrang gevoel achter. Het artikel bleef spoken in mijn hoofd. Overal word je om de oren geslagen met tips om goedkoop eten te kopen. Goedkoop, goedkoper, goedkoopst. Maar niemand wijst op de echte …

Vacature: word jij onze nieuwe bewegingsmedewerker?

Wervel is op zoek naar een bewegingsmedewerker met een hart voor landbouw. Ben je gebeten door agro-ecologie? Vind je maatschappelijk draagvlak en de verbinding tussen burger en boer belangrijk voor de toekomst van ons voedselsysteem? Krijg je energie van organiseren en mensen samenbrengen? Dan is deze job misschien wel iets voor jou!

Een maand lang niet naar de supermarkt gaan maar maar in plaats daarvan eten kopen bij lokale handelaars en producenten. Dat is het uitgangspunt van ‘Februari Zonder Supermarkt’. De korte ketennetwerken en organisaties Boeren & Buren, Voedselteams, Linked.Farm, Wervel en BioForum bundelen in februari hun krachten om te wijzen op een gezond, eerlijk en duurzaam …

Gezonde voeding begint in de bodem. Het bodemleven is het immuunsysteem van planten. Gezonde bodem, gezonde planten, gezonde dieren, gezonde mensen. Anders gezegd: bodembiodiversiteit is de sleutel voor regeneratieve landbouw. Met de natuur mee boeren is boerenverstand: dat loont. Agro-ecoloog Jeroen Watté gaat in gesprek met pioniers die de kracht van biodiversiteit inzetten voor meer leven in de bodem. Beluister de podcast Pier review: brengt de bodem tot leven.

De laatste tijd hoor je meer en meer over koolstofboeren, of carbon farming. Met bedrijven die landbouwers willen betalen voor koolstofopslag in de bodem. Dat klinkt goed: in de atmosfeer ongewenste koolstof wordt opgeslagen in de bodem en het verdienmodel van boeren krijgt een duwtje in de rug. Maar er zitten heel wat addertjes onder het gras. Carbon farming: is het een zegen of vloek?

Over de historische wortels van droogte

Het was één van de droogste zomers ooit en ook de voorbije 10 jaar braken we meermaals droogterecords. Boerinnen en boeren worstelen met de extremen en hoe hiermee om te gaan. Op het laatste Wervelweekend kwam professor Maïka De Keyzer spreken over de verborgen historische wortels van droogte. Wat kunnen we hieruit leren in deze spannende tijden met groeiende extremen?

Onlangs stelde Luc Vankrunkelsven zijn nieuwste boek voor: ‘Vernietiging en herstel: wat betekent Brazilië voor Europa?’ Lucs twintigste (!) boek gaat over de vernietiging van de Cerrado in Brazilië en hoe er aan herstel gewerkt kan worden. Luc was voorjaar 2022 voor de 25ste keer op tournee in Brazilië en ging uitvoerig in gesprek met tal van organisaties die proberen de bodem weer tot leven te brengen.

Onlangs bracht denktank Minerva een 25-tal experts samen voor een boek over de toekomst van de landbouw in Vlaanderen. Luc Vankrunkelsven en Karolien Burvenich schreven voor Wervel over “Veehouders gekneld tussen hamer en aambeeld”. Ze leggen de machtsverhoudingen in de voedselketen bloot en pleiten voor een voedselsysteem waarin winst en economische groei niet meer centraal staan. Een landbouw waarin boeren centraal staan en via een eerlijk inkomen de omslag naar een klimaatrobuuste, regeneratieve landbouw maken.

West-Vlaams rood in nood

Langs de drukke Noorderring, de verbindingsweg tussen Ieper en Poperinge, zie je ze van ver: de kudde mooie, vreedzaam grazende rode koeien. Ze horen bij Joël en Martine Bulckaert, die het ‘West-Vlaams rood’ al 40 jaar fokken. In al die tijd bleven ze het ras trouw en was er geen grote uitbreiding. “Het ras is in de vergeethoek geduwd, ondanks alle voordelen.”

Ook in de veeteelt kan het anders en beter. Zo werken Ruben Brabant en Bertjan Olivier aan een nieuw verhaal in de varkenshouderij. Ze willen circulair en lokaal varkens kweken, die een goed leven hebben gehad en waarvoor consumenten de juiste prijs betalen. Het is een traag groeiproces, maar het duo vindt steeds meer klanten …

Schapenmelk met sociale smaak

20 jaar geleden kochten voormalig opvoeder Ann en ergotherapeut Tom een huis met enkele stallen en aangrenzende velden. Tom erfde ook een stuk landbouwgrond van zijn ouders, gepensioneerde melkveehouders. Ze startten met enkele schapen en kweekten ze voor het vlees, maar toen de kinderen kwamen, voelde het niet langer goed de dieren groot te brengen …

Zo’n 30 hectare glooiende velden in het Pajottenland zijn bestemd voor de biologische groenteteelt van Monique en Jos Vandersmissen. Het koppel kweekt er sinds de jaren 90 vooral bloemkool, broccoli en pompoen. In de vruchtafwisseling zetten ze granen als rustgewas om de grond terug in goede conditie te krijgen. Sinds enkele jaren teelt het koppel …