Onlangs krikte de Vlaamse Regering de ambitie op om de uitstoot in de landbouwsector met bijna 31,3 % te verminderen tegen 2030 ten opzichte van 2005. Een nieuwe commissie moet de regering daarin adviseren, want daar zijn we nog lang niet. In juli pleitte onze collega Jeroen Watté in het Vlaams Parlement voor een andere kijk op bodem. Pionier Jos Van Reeth riep de overheid op om kleur te bekennen.
Nieuws
Winkels waar niet de winst centraal staat, maar wel de toegang tot goed voedsel. Waar burgers en boeren elkaar vinden en een eerlijke prijs afspreken. Dat zijn samenwinkels. Je vindt ze op verschillende plekken in Vlaanderen en Brussel, in allerlei vormen. Arthur ging op bezoek bij Eco & Fair, een coöperatieve samenwinkel in Herzele.
Afgelopen zaterdag 2 juli kwamen vrijwilligers, professionelen en andere geïnteresseerden van de agro-ecologische beweging samen om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en een reeks interessante workshops te volgen. Zes organisaties van de beweging, waaronder Wervel, namen het initiatief en konden terecht op de prachtige locatie van zelfpluktuin Rawijs in Lochristi. De eigenaars van …
Voor Xander, onze relatief nieuwe collega, was bodem iets waarop we rondlopen en waar planten in groeien. Ook voor veel lezers is bodemgezondheid iets nieuws. In een eerste interview deelde agro-ecoloog Jeroen al graag zijn inzichten. Maar nog genoeg vragen voor een tweede interview.
Bij Wervel werken we vol motivatie aan gezonde landbouw. Daar hoort info bij over hoe het voedselsysteem scheef zit. Maar ook inspiratie over hoe het anders kan. En activiteiten om meer over gezonde landbouw te leren, de handen eens uit de mouwen te steken en gelijkgezinden te leren kennen. Al die dingen vind je nu op onze vernieuwde Wervel-website. We stellen hem graag aan je voor.
In juni trok onze collega Jeroen naar Sardinië. Niet op vakantie maar om er het EURAF congres bij te wonen. Van over heel de wereld verzamelden onderzoekers en agroforestry enthousiastelingen er om elkaar te leren kennen en om inzichten en kennis uit te wisselen. Welke inzichten over agroforestry deed Jeroen daar op? Dat vertelt hij graag in deze terugblik van een inspirerend congres.
Ben jij kritisch over het hele voedselsysteem en wat er op je bord ligt? Of ben je als boer volop bezig met zaken als zorg voor bodem, biodiversiteit en pesticidenvrij telen? Dan kan het zijn dat je soms gefrustreerd geraakt over het hele voedselsysteem. Alleen hebben we precies weinig impact. Hoe kunnen we dan wel een positieve impact maken? Bij Wervel geloven we dat dat kan door voedsel weer in eigen handen te nemen. Maar hoe doe je dat?
Onder de noemer “Samen op weg naar een duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem” verzamelden zo’n 400 deelnemers voor de Nederlandse Voedsel Anders- conferentie in Wageningen. Ook onze collega Arthur was van de partij. Hier lees je de 3 lessen die hij meeneemt om mee aan de slag te gaan.
Voor Xander, onze relatief nieuwe collega, was bodem iets waarop we rondlopen en waar planten in groeien. Ook voor veel andere lezers is bodemgezondheid nog een nieuw begrip. Welke functies heeft bodem en waarom is het zo belangrijk om aan bodemgezondheid te werken? Agro-ecoloog Jeroen deelt graag zijn inzichten.
Veel mensen kiezen terug voor de goedkoopste prijs, want de energiefactuur slokt al zoveel op. Het is een normale reactie als je kijkt naar het huishoudboekje: op welke uitgaven kunnen we op korte termijn besparen? Kiezen voor voedsel van agro-ecologische en faire landbouw is echter een investering in de toekomst, schrijft onze collega Arthur. Zowel het beleid als wij als burgers moeten hiervoor gaan.
Je zou Wendell Berry kunnen wegzetten als veelschrijver: poëzie, romans, essays. Maar hij weet waarover hij schrijft: een halve eeuw boeren in Kentucky. Agro-ecologie is daarin nooit ver weg geweest. In 1989 al schreef Berry in The Pleasure of Eating dat we als eters de band tussen landbouw en voedsel dreigen te vergeten, hoe dat komt en wat we ertegen kunnen doen.
In maart was het de avant premiere van de film Food Forest van Louis De Jaeger in Leuven. Avansa Oost-Brabant organiseerde een hybride event met film en panelgesprek, gemodereerd door onze collega Ineke Docx. Voedselbossen krijgen veel aandacht van een ruim publiek. Doel van de avond en de film was om juist ook aandacht te …