Ga naar de inhoud

Als je een boer ziet werken op een veld, weet je dan wat hij/zij aan het doen is? Weet je wie je voeding produceert, waar je voeding groeit, hoe het is verzorgd? Op het lokaal boerentraject krijgen de deelnemers een antwoord op die vragen en ze leren bij over de uitdagingen en vraagstukken in de landbouw. 3 van de 6 dagen in het traject zitten erop. Hoe het al geweest is? Hier krijg je een korte impressie.

Dag 3 bij LOOF EN BEZEN

We zijn al halfweg ons eerste lokaal boerentraject. Op dag 3 bezochten we CSA Loof en Bezen in Wommelgem. Jitske, één van de deelnemers bezorgde ons wat feedback. “Ona, één van de boeren, ontving ons in haar buitensalon. Deze zelfoogstboerderij biedt een prachtig en ruim veld met groenten, fruit en bloemen. Wie inschrijft op een oogstaandeel voor een jaar, mag hier van maart tot oktober zelf komen oogsten. Ona laat zien welke licht machines ze gebruiken om de grond te bewerken. In de koepel met aardbeiplanten is het zo warm dat je de aarbeienconfituur bijna kan ruiken. Tijdens de lunch worden we verwend met lekkere groenteslaatjes, kazen en brood. Al dat dat lekkers recht van het veld smaakt zoveel beter. Binnenkort kan hier ook geplukt worden in het voedselbos.”

Dag 2 bij Milagro en de Keizershoeve

Op dag 2 van het Boeren Traject in Antwerpen bezochten we Milagro Biolandbouwers in Aartselaar en de Keizershoeve in Kontich. Met als thema kringlopen in de landbouw gingen we op zoek naar de rol van dieren in een gezond landbouwsysteem.

Fijn om elkaar weer te zien op een zonnige zaterdag en te merken dat het traject nu al impact heeft! Heel wat deelnemers sloten zich ondertussen aan bij een korte keten initiatief, en gingen heel wat spontane gesprekken aan rond voeding en landbouw, eerlijke prijzen,..

Geitenboer Pieter wist ons allen te boeien met zijn passie en visie. Hij maakt geen evidente keuzes maar toont onder andere wel hoe het dier ook echt een positieve impact heeft op bodem door de begrazing. Mooi om de geiten als kudde – jong en oud – te zien genieten van de zon en vers gras. Een uitzonderlijk beeld in het Vlaamse landschap! De liefde voor het vak was te proeven in de heerlijke kaas bij de lunch.

Ook Peter van de Keizershoeve vertelde – ondanks deze erg drukke periode – honderduit over zijn leven en werk. Ook hier zagen en voelden we veel toewijding voor de landbouw en de koeien in zijn stal. Peter nam ons mee in de complexiteit van de melkveehouderij, en toonde trots zijn hellingstal.  Een boeiend gesprek over waar je voor betaald wordt als boer en waar je op afgerekend wordt, over vetgehaltes, celgetallen, economische afwegingen die de koeien steeds vaker op stal houden, regelgeving die na een paar jaar weer verandert,… 

Boeren die over hun passie vertellen, dat geeft sowieso vonken. Heel wat indrukken om te herkauwen werd aan het einde van de dag met een knipoog als feedback gegeven. 

Dag 1 bij Moesland

Op de eerste dag van het Lokaal boerentraject in Antwerpen, trokken we naar de velden van Moesland in Zwijndrecht. Wat een fijne kennismaking met deze nieuwe en diverse groep geïnteresseerden!

Boer Koen vertelde met veel passie over zijn CSA, over zijn weg naar het veld, zijn overtuigingen en idealen, de uitdagingen en worstelingen. De liefde voor zijn vak, voor de grond en voor wat er leeft en groeit. Iedereen hing aan zijn lippen.

We gingen samen zijn velden op, keken naar wat er is, staken schuppen in de grond en leerden met verwondering kijken naar wat er allemaal te zien, ruiken en voelen valt. Het begin van dit Boerentraject doet ons al heel erg uitkijken naar het vervolg.