Ga naar de inhoud
De Landbouwbrigades

Tussen half maart en half juni loopt Marcha stage bij De Landbouwbrigades. Na haar master Organic Agriculture in Wageningen (Nederland) besloot ze voor drie maanden te komen helpen om De Landbouwbrigades terug op de kaart te zetten. Door haar master heeft ze al kennis opgedaan over duurzame landbouw en kent ze de nood aan De Landbouwbrigades.  

Als brigadist van De Landbouwbrigades, een initiatief van Wervel, Fian en Solidagro, is het mijn taak om mensen kennis laten maken met agro-ecologie en te mobiliseren om bij te dragen aan eerlijkere, groenere en soevereine landbouw. We organiseren meewerkdagen op agro-ecologische boerderijen waarin mensen zelf kunnen zien waar hun voedsel vandaan komt, en waar de boer.in een podium krijgt om haar, zijn of hun verhaal te vertellen.

Ook organiseren we andere activiteiten waarin we het debat rondom agro-ecologie op gang brengen en waarin mensen met interesse zich kunnen verenigen. Hoewel De Landbouwbrigades drie jaar geleden zijn opgericht, is niemand van ons er vanaf het begin bij en is het soms zoeken naar hoe we dit precies vorm willen geven. Maar dat geeft voor mij ook veel ruimte om zelf dingen te organiseren en met ideeën te komen. 

Mijn eerste meewerkdag op de Herpendalvallei, een samenwerking tussen vier Leuvense boeren die de grond op een respectvolle manier bebouwen, was ieder geval al een succes. In hun agroforestry systeem hielp ik, samen met vrijwilligers van De Landbouwbrigades, om de fruitbomen te beschermen tegen de koeien. Boerin Dominique vertelde ons enthousiast over haar boerderij en de koeien die ze melkt.

Het werk wisselt af met leuke interacties, discussies over landbouw en persoonlijke kennismakingen. Zo leerden we niet alleen over landbouw, maar leerden we ook elkaar kennen! Dominique was blij met al het verzette werk, maarja, daar zijn De Landbouwbrigades voor! 

Mei zit alweer vol meewerkdagen en ik kijk ernaar uit om een volgende boer.in te ontmoeten. Ook ben ik nieuwsgierig wat voor vrijwilligers de volgende keer meekomen! Naast meewerkdagen zijn we volop aan het brainstormen over andere activiteiten, debatten, films, etc. Op 5 mei staan we op de plantenmarkt bij Belfood in Brussel. We zijn nu de ingrediënten voor de zaadbommen die we daar gaan maken aan het samenstellen.

Hopelijk zie ik een aantal van jullie daar op of een van onze andere activiteiten!