Ga naar de inhoud

De “Green Deal Eiwitshift op ons bord 2.0” is een Vlaams samenwerkingsverband dat de manier waarop we eiwitten produceren en consumeren wil veranderen. Het doel? Tegen 2030 een evenwichtigere verhouding tussen dierlijke (40%) en plantaardige (60%) eiwitten in onze voeding.

Waarom zetten we in op eiwittransitie?

  1. Milieu- en klimaatvoordelen
    De productie van dierlijke eiwitten vraagt veel grond, water en energie, en zorgt voor een hogere uitstoot van broeikasgassen. Door meer te kiezen voor plantaardige en lokaal geteelde eiwitbronnen (zoals peulvruchten, granen en noten)verlagen we onze ecologische voetafdruk.

De eiwitshift en agro-ecologie versterken elkaar: beide streven naar gesloten kringlopen, meer biodiversiteit, gezonde voeding en leefomgeving en minder afhankelijkheid van ingevoerde soja. Zo bouwen we aan een landbouw die weerbaar is tegen klimaat- en marktverstoringen.

  1. Gezondheid en voeding
    Gevarieerde, meer plantaardige voeding met voldoende eiwitten draagt bij aan een gezonder leven en helpt chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten of obesitas voorkomen.

De eiwitshift gaat niet over het schrappen van vlees, maar over evenwicht en kwaliteit. Minder maar beter vlees. Dat betekent dierlijke eiwitten met LEF: Lokaal, Ecologisch en Fair geproduceerd, met respect voor boer, bodem en biodiversiteit.

  1. Voedselzekerheid, circulariteit en landschap
    Door minder afhankelijk te zijn van dierlijke en ingevoerde eiwitten versterken we onze voedselautonomie. Lokale boeren die eiwitgewassen telen voor menselijke consumptie of eigen veevoeder, en kringlopen sluiten, maakt Vlaanderen en zijn eters veerkrachtiger.

Agro-ecologie brengt dieren naar buiten, geeft hen een functie in de natuurlijke kringlopen, produceert meer (dan) voedsel op 1 stuk land zoals agroforestry, ziet dieren in voor natuurbeheer, soortenrijke graslanden en rotationeel begrazen om bij te dragen aan biodiversiteit en klimaatregulatie. Zo betekenen dieren een meerwaarde voor onze omgeving, ons dieet en de boer. 

Wat houdt Eiwitshift 2.0 concreet in?

De focus van Eiwitshift 2.0 ligt op uitvoering, samenwerking en opschaling. Enkele kernpunten:

  • Ondersteuning van producenten en bedrijven: ontwikkeling en promotie van innovatieve plantaardige eiwitproducten.
  • Stimuleren van innovatie: investeren in technologie, teelten en productontwikkeling die de eiwitshift versnellen.
  • Bewustmaking en educatie: consumenten informeren en inspireren over de voordelen van een gebalanceerd en lokaal voedingspatroon.
  • Monitoring en evaluatie: opvolgen van consumptiepatronen en milieu-impact, om de vooruitgang richting de 60-40-doelstelling zichtbaar te maken.

Waarom tekenden wij deze Green Deal?

Wij geloven sterk in een duurzame en gezonde toekomst voor Vlaanderen, waarin voeding een cruciale rol speelt. Door de ondertekening van Eiwitshift op ons bord 2.0 engageren wij ons actief voor een voedingssysteem dat beter is voor mens, milieu en maatschappij. Concreet betekent dat voor ons:

  • We bekijken ons aanbod kritisch en zetten verder in op plantaardige alternatieven en eiwitrijke plantaardige producten.
    We pleiten niet voor een toekomst zonder vlees. We sporen consumenten aan om minder, maar beter vlees te eten. Met andere woorden: voeding met LEF (lokaal-eco-fair).
  • We verspreiden kennis naar klanten, medewerkers en partners over de voordelen van een gezonde balans in dierlijke en plantaardige eiwitten. We geven info over hoe LEF in hun dagelijkse dieet of catering te integreren.
  • We werken mee aan innovatieve trajecten binnen Vlaanderen die de eiwittransitie stimuleren en maken de voortgang zichtbaar via concrete resultaten.
  • We zetten onze campagnes zoals ‘minder maar beter vlees’, ‘zondag vleesdag’ en de Cerrado-problematiek verder in de kijker.
  • We delen ‘good practices’ en praktijkvoorbeelden en bezoeken pioniers in de eiwitshift. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief en hou onze agenda in de gaten!