Ga naar de inhoud

Xander begon een paar jaar geleden bij Wervel als communicatiemedewerker. Met goesting, maar zoals hij zelf aangeeft, zonder veel kennis van landbouw- en voedingsector. Nu hij andere paden gaat verkennen, wil hij graag nog enkele inzichten met ons delen. Want Xander zou Xander niet zijn, mocht hij zijn taak als communicatiemedewerker niet tot op het laatste moment ter harte nemen. Hij verwijst naar heel wat nuttige links om zeker eens te bekijken. 

Zoveel nieuwe kennis

Ik heb mijn job als communicatiemedewerker bij Wervel afgerond om andere paden te verkennen. Gelukkig is er al een sterke opvolger gevonden. Ik heb de afgelopen jaren veel fijne dingen gedaan en vooral veel bijgeleerd. 

Toen ik een paar jaar geleden begon bij Wervel was dat met veel goesting maar ik geef toe, zonder veel kennis over de landbouw- en voedingssector. Als communicatiemedewerker liet ik regelmatig anderen aan het woord: collega’s, boeren, wetenschappers, vrijwilligers,… allemaal mensen die veel meer weten over de landbouw- en voedselwereld dan ik. 

Wat leert iemand die weinig weet over de landbouw- en voedingssector door te werken bij Wervel? Maar evengoed door mee te doen met Wervel-activiteiten, de Wervelnieuwsbrief, of Facebookpagina te volgen? Voor mij waren dat de meest simpele inzichten.

Boeren zijn geweldig

Natuurlijk wist ik al wel dat boeren harde werkers zijn. Maar door de vele verhalen van boeren die ik heb gelezen, geschreven en gehoord, is mijn respect hard gegroeid. De boeren die hun verhaal doen in Goed Boeren, op Boeren aan het woord of andere Wervel-activiteiten zijn allemaal mensen die vol passie en met zotte stielkennis voor ons eten zorgen. En dat hele dagen lang en jammer genoeg vaak aan een laag loon.

“Landbouw draait op mensen die aan zelfuitbuiting doen” vond ik een sterke quote die binnenkwam, al weet ik niet meer wie het wanneer zei, oeps.

Bodem is niet zomaar bodem

Iedereen weet ondertussen wel dat bomen belangrijk zijn voor vanalles en nog wat. Maar ook bodem is enorm belangrijk en heeft zot veel functies. Hoe dat zit, kan ik nu wel al een beetje uitleggen maar lees je beter uitgelegd hier of in dit interview met collega en agro-ecoloog Jeroen, waarvan ik veel geleerd heb.

Het voedselsysteem zit goed scheef 

Hoe dat precies in elkaar zit, kan ik ondertussen wat uitleggen. Maar je kan verschillende aspecten beter uitgelegd zien hier. De meest complete uitleg over hoe het voedselsysteem ineen zit, wat de uitdagingen zijn en hoe het anders kan, vond ik nog niet zo lang geleden terug in Tot de bodem.

Verse groentjes en vlees bij duurzame alternatieven kopen is niet evident 

Of dat dacht ik toch. Toen ik het uitzocht, bleek het eigenlijk verrassend makkelijk. Via recht van bij de boer kon ik mijn wekelijks groentepakket – niet te groot, niet te klein op mijne alleene – bestellen en ophalen op mijn weg terug van kantoor naar huis. Hopelijk vinden meer en diverse mensen hun weg naar de verschillende alternatieven die er zijn en omgekeerd.

Agro-ecologie is de oplossing

Door mijn tijd bij Wervel leerde ik veel bij over agro-ecologie. Damn, dacht ik soms, agro-ecologie is de oplossing voor alles. Maar waarom moest ik bij Wervel werken voor ik over agro-ecologie hoorde?  Ondertussen volg ik tientallen organisaties uit de agro-ecologische beweging die allemaal mooie dingen doen, elk met hun eigen insteek. Maar het zijn ook zoveel verschillende organisaties, elk met hun eigen insteek. 

Ik hoop op een groei van de beweging, misschien door nog meer samenwerking? Bundeling van de krachten? Misschien ben ik wel wat te ongeduldig. Maar dat herstellende landbouw mogelijk is en al op verschillende plaatsen gebeurt, is mooi en hoopvol. Ik ben blij dat ik dankzij Wervel een aantal van die hoopvolle initiatieven en de gemotiveerden die erachter zitten heb leren kennen.

Ik wens Wervel en de agro-ecologische beweging een mooie groei toe. Dank aan de Wervelcollega’s en vele vrijwilligers voor de fijne samenwerking!