Ga naar de inhoud

In augustus kwamen onze vrienden van de agro-ecologische en familieboerderij Pé na terra ons nog inspireren met hun pionierswerk in Brasilia. Maar onlangs kregen we heel slecht nieuws. Boerderij Pé na terra is het slachtoffer geworden van een ernstige brand, veroorzaakt in een naburige boerderij. Pé na terra is een echte voortrekker van de agro-ecologische beweging. Steun jij mee heropbouw?

Pioniers helpen herstellen

Meer dan de helft van de gewassen en agrobossen waarmee 60 gezinnen werden gevoed, werden verwoest. Het hoofdgebouw vloog in brand en andere families zitten zonder water en elektriciteit. Jaren aan werk zijn verdwenen. Het zal jaren duren om te herstellen. 

Boerderij Pé na terra is extra speciaal omdat van daaruit de boerenvereniging APROSPERA is ontstaan, een groep agro-ecologische boeren die agro-ecologie promoten, boeren die samenwerken met de natuur om voedsel te telen.

Het vuur zou afkomstig zijn van de naburige boerderij waar arbeiders de controle verloren tijdens het toepassen van slash-and-burn, een bekritiseerde techniek die de bodem verarmt, de biodiversiteit vernietigt en soms andere boerderijen en huizen meesleept zoals nu bij Pé na terra. Omdat dit een uitzonderlijke situatie is, geven we mensen graag de mogelijkheid om te helpen bij de heropbouw van Pé na terra. Er is 11.000 euro nodig om de boerderij weer op te bouwen. En daar kunt u bij helpen. 

Help jij met een gift?
De opbrengst van deze oproep zal gebruikt worden om:

  • de 60 gezinnen aan voedsel te helpen
  • fruitbomen en groenten te herplanten in de agrobossen 
  • de toegang tot water te herstellen voor de CSA van Pé na Terra
  • de elektriciteit ter plaatse te herstellen
  • het verhaal over de destructie van de Cerrado door soja én het verhaal van de agro-ecologische pioniers te blijven verspreiden

Elke gift, groot of klein, helpt. Naast de nodige financiële steun is een gift trouwens ook een geloof in een andere vorm van landbouw. Eén die goed is voor boer, eter én planeet. 

Bij Wervel werken we al jaren aan het bekendmaken van de tragische situatie in de Braziliaanse Cerrado, een uniek gebied van 2 miljoen km² met een ecosysteem van meer dan 45 miljoen jaar oud. Ondertussen is de Cerrado voor meer dan de helft vernietigd, vooral voor soja richting Europa en China. Pé na terra is dan ook meer dan een agro-ecologische boerderij die voedsel voorziet voor 60 gezinnen. Het is een voortrekker van de groeiende agro-ecologische beweging die tegengewicht biedt aan de industriële landbouw die vooral ontbost en biodiversiteit vernietigt.

Steun de heropbouw van pé na terra

Steun jij ook? Doe een gift via onze website of via overschrijving op het rekeningnummer IBAN: BE97 5230 8030 3749. Zet in de mededeling ‘Pé na terra’ dan komt jouw gift vanzelf terecht. Voor giften vanaf 40 euro per jaar krijg je een belastingvoordeel van 45%.