Wat leerden we op De Kleinaart?

Op 22 maart gingen we naar De Kleinaart. Boer Jon nam ons mee op zijn bioboerderij. We delen vijf geleerde lessen.
- Fruitteelt is heel complex, zeker als je biologisch wil werken. Er zijn tal van ziektes, zoals schimmels, en insecten zoals luizen en vlooien die moeten bestreden worden, of nog beter, vermeden. Dit vraagt continue opvolging.
- De natuur is een bondgenoot, bijen zijn nodig voor de bestuiving, wantsen voor het verdelgen van luizen, torenvalken voor het vangen van woelmuizen. Het is belangrijk te zorgen voor de juiste omstandigheden om deze insecten en vogels aan te trekken.
- Als fruitteler moet je op lange termijn plannen, het duurt namelijk jaren vooraleer nieuwe aanplanten beginnen op te brengen.
- Door te diversifiëren kan je je inkomsten beter spreiden. De schapen begrazen de hoogstamboomgaard en brengen geld op door de vleesverkoop. Idem voor de varkens. Ook de groenten zorgen voor extra inkomsten, die worden verkocht in de hoevewinkel.
- Als nieuwe boer is het heel moeilijk om grond te verwerven, dankzij De Landgenoten, die grond opkoopt en ter beschikking stelt, is dat wel gelukt. De boer heeft een langetermijn perspectief, en de grond wordt ecologisch bewerkt wat bijdraagt aan gezonde bodems en meer biodiversiteit.