Ga naar de inhoud

Een maand lang niet naar de supermarkt gaan maar in plaats daarvan eten kopen bij lokale handelaars en producenten. Dat is het uitgangspunt van ‘Februari Zonder Supermarkt’. Daarom zetten we een hele maand alternatieven en de gemotiveerde mensen die ze mogelijk maken in de kijker. Vandaag: de biomarkt in Werchter. Je vindt er verse groenten en fruit van lokale boeren, maar kan er even goed een pintje gaan drinken, genieten van een dagschotel of Napolitaanse pizza.

Waarom Februari zonder supermarkt? Dat lees je hier.

Leven in de brouwerij

Maak kennis met de Biomarkt in Werchter: al zes jaar lang verandert het cultuurhuis Jack-op in Werchter maandelijks in een levendige avondmarkt met een vijftiental kraampjes en een marktcafé. De oude smidse van de voormalige brouwerij Jack-op leent zich uitstekend als fijne ontmoetingsplek voor mensen uit de buurt. De site heeft een grote zaal waar standhouders ook in de winter warm en droog hun waren kunnen uitstallen. Buiten is plaats voor foodtrucks en de foyer wordt op een marktdag ingericht als marktcafé met een gezellig en rommelig karakter. Hier kunnen bezoekers genieten van een dagschotel, pizza of meteen hun verse aankopen zoals kaas, brood en taart aansnijden. In de zomer worden de deuren opengegooid, staan de tafels buiten en is er live-muziek. 

Saar van Groenloof vzw, vrijwilligster en één van de drijvende krachten achter de biomarkt, is enthousiast:

Het zijn die avonden waarop je mensen hoort zeggen “We zijn hier precies in het zuiden van Frankrijk”. Het sluitingsuur wordt dan schromelijk genegeerd en als wederdienst worden de tafels spontaan mee opgeruimd en binnengezet.

Maar het gaat natuurlijk ook om meer dan gezelligheid.

De biomarkt in Werchter wordt al jaren georganiseerd door mensen uit de buurt, voor mensen uit de buurt. Het is een verhaal waar vrijwilligers, bezoekers, lokale bioboeren en sociale en duurzame organisaties zoals zorgboerderij en CSA De Plek, bio-boerderij Groen te Kracht, den boogerd, voedselbos Wij-lannd, zorgboerderij Rimpeling vzw, de samentuin nieuwe kloostertuin, zorgcentrum Siddartha vzw, Dafruta, ’t Coolhof, Akelei,…) en standhouders als Brood en vuur, Kers naast de taart, Kaasbaronneke, Wereldwinkel Haacht, Biodyvino, Terre di Merino, Orizonte, ChoQola,… de markt samen vormgeven. Naast een groep vaste standhouders die voedsel verkopen is er ook plek voor andere duurzame initiatieven die nieuw zijn in de buurt om zich kenbaar te maken: mini-ondernemingen uit de nabije scholen om hun duurzaam product te verkopen of het jaarlijks bezoekje van 11.11.11, JNM, Velt, Voedselteams, Boeren & Buren.  Kortom: de biomarkt brengt mensen en organisaties die weer voeling willen hebben met hun voeding én de buurt bijeen.

Op zoek naar meer alternatieven voor de supermarkt? Die vind je op rechtvanbijdeboer.be.

Boer en burger weer verbinden

De biomarkt in Werchter is een mooi voorbeeld van een voedselsysteem met meer ambitie voor de korte keten. Waar burgers dit zelf weer een stuk in eigen handen nemen. Hier kan je producten kopen die rechtstreeks van de boer komen en die worden verkocht door de boer zelf.

Voor Esmeralda en Jean-Pierre van de bio-boerderij Groen te Kracht uit Herent gaat er niets boven het directe contact met de klanten en met de andere producenten. “Daar wordt een mens warm van”. Ze verkopen alleen nog via korte keten, omdat dit een meerwaarde geeft aan het product. Bezoekers geven op hun beurt aan dat ze graag komen voor de lekkere eerlijke producten en de originele verscheidenheid. Er is steeds iets leuks te ontdekken. Ze komen ook voor de gezellige sfeer en het lekkere eten. 

De plek vzw uit Werchter is een biologische zorgboerderij en CSA. Liesbeth en Stefan hebben de markt in 2016 mee opgericht. Ze koken een dagschotel met biologisch geteelde groenten recht van het veld. Verser kan niet. Matthias en Elvira zijn er later bijgekomen. Ze maken authentieke Napolitaanse pizza’s op steen. Het deeg is met veel zorg en liefde bereid volgens de regels van de kunst en heeft 48u gerijpt voor een optimale smaak.

In Werchter en omstreken zijn er heel wat initiatieven die dagelijks werk maken van socio-ecologische transitie. Vrijwilligster Saar vindt dat deze initiatieven veel meer aandacht verdienen: “Boeren kunnen wel wat promo-hulp gebruiken. Ook burgers kunnen een rol op zich nemen om hen zichtbaarder te maken in de lokale gemeenschap”. 

Het herstellen van  de binding tussen boer, natuur en burger is één van de drijfveren voor de vrijwilligers om deze markt keer op keer mee vorm te geven. Saar:

Boeren en andere marktkramers hebben recht op een eerlijke prijs via de korte keten. De natuur (waar wij als mens ook deel vanuit maken) heeft recht op meer bescherming en herstel. En de consumenten hebben op hun beurt recht op het verhaal achter hun eten en op kwaliteit. Daarom blijven we deze biomarkt vol motivatie organiseren. En het is nog leuk ook!

Wil je op de hoogte blijven van de Biomarkt in Werchter? Hier vind je hun facebookpagina. En hier hun pagina op Uit in Vlaanderen.

Lees ook de opinie: Februari zonder supermarkt: geef boeren een eerlijk loon

Ga mee de uitdaging aan

Een maand niet in de wachtrij staan en terwijl lokale producenten steunen, genieten van duurzaam en vers voedsel? Dat is het uitgangspunt van ‘Februari Zonder Supermarkt’ Ontdek alle initiatieven op rechtvanbijdeboer.be. Deze website bundelt de verschillende verkooppunten van Boeren & Buren tot Voedselteams, maar ook hoevewinkels, CSA-boerderijen en samenwinkels vind je er. Specifiek voor Brussel kan je ook nog kijken naar de GASAP.

#februarizondersupermarkt is een initiatief van Wervel samen met Boeren & Buren, Voedselteams vzw, Linked.Farm en Bio Mijn Natuur.