Ga naar de inhoud

Zoek jij naar manieren om lokaal, ecologisch en fair te winkelen? Dan is een samenwinkel misschien wel iets voor jou. In heel het land slaan meer en meer burgers de handen in elkaar om een positief alternatief te bieden voor de traditionele supermarkten. Wat is een samenwinkel precies? En waar vind je ze? Of wil je inspiratie om er zelf één op te starten of verder te ontwikkelen? Hier vind je meer informatie.

Wat is een samenwinkel?

Je hebt samenwinkels in alle soorten maten en gewichten. Voor Wervel zijn volgende elementen nodig om te spreken van een samenwinkel:

  • Een samenwinkel (h)erkent LEF-voedselsystemen. Lokaal, ecologisch en fair voor zowel de boer.in als de eter.
  • Er is een sterke betrokkenheid van burgers en boeren
  • Winst staat niet centraal, maar de behoeften van de burgers en de boeren

Samenwinkels kunnen de vorm aannemen van een supermarkt, een afhaalpunt, of alles wat er tussen zit. Juridisch bekeken kan het een coöperatie of een vzw zijn (als ze te klein zijn voor een coöperatie). Ze kunnen werken met, of zonder lidmaatschappen, vrijwilligers of werknemers. De verschijningsvorm doet er dus eigenlijk niet zo heel hard toe, wel de waarden die in de winkel centraal staan. 

Elke samenwinkel zal andere prioriteiten stellen in de waarden: in sommige winkels vind je bijvoorbeeld geen dierlijke producten of producten van buiten Europa, terwijl je in andere winkels sterker wordt nagedacht over een eerlijke prijs voor elke schakel in de voedselketen. Wie dat bepaalt? Dan zijn degenen die de samen winkel vorm geven. Niet voor niets worden samenwinkels een ‘oefening in economische democratie’ genoemd.   

Waar vind je samenwinkels in Vlaanderen en Brussel?

Antwerpen

Brussel

Oost-Vlaanderen

Vlaams-Brabant

In Nederland

Ken jij nog een samenwinkel die hier niet op staat? Laat het ons weten via arthur@wervel.be

Wat doet wervel voor samenwinkels?

Ben jij als lid, leverancier, klant, werknemer of bestuurder actief bij een samenwinkel? Dan ben je zeker welkom in ons lerend netwerk Samenwinkels. Tweemaandelijks organiseren we een bijeenkomst bij één van de leden en bespreken we actuele thema’s. 

Wil jij een samenwinkel uit de grond stampen in je buurt? Zoek je medestanders en wil je hen overtuigen om van start te gaan? Maar ben je nog een beetje zoekende naar het hoe en wat? Wervel biedt inspiratiesessies aan om samen met een aantal trekkers een samenwinkel uit te bouwen. Ben je geïnteresseerd, dan kan je je vrijblijvend aanmelden via dit formulier.