Ga naar de inhoud

In de Verenigde Staten vind je bulkwinkels. Daar vond Sofie inspiratie om een dergelijke winkel bij ons op te zetten. Samen met enkele vrienden startte ze een verpakkingsloze winkel in Gent. Er zijn er nog meer in Vlaanderen.

Klanten komen naar de winkel met hun eigen verpakking: zakken, dozen, bokalen. De winkeliers zoeken de producenten zo dicht mogelijk, liefst boeren die biologisch werken. Niet noodzakelijk met certificaat, want dat is niet altijd gemakkelijk voor kleine boeren. De winkeliers gaan daar eerst op bezoek en kijken of ze op een natuurlijke manier werken.

OHNE werkt zoveel mogelijk met kleine lokale producenten. Dat is een uitdaging, want het is de bedoeling om de  klanten constant zoveel mogelijk producten aanbieden. Toegegeven, grotere leveranciers bieden meer zekerheid, terwijl kleine producenten soms uitverkocht zijn. Een andere uitdaging is de prijs-zetting. Grotere leveranciers geven om de zoveel maanden een lijst met de prijzen die vast liggen, met kleine lokale producenten is dat anders. “Ik heb al producten binnen gekregen, waarvan ik de prijs niet kende. Dus moest ik de producten verkopen zonder te weten hoeveel ik er  kon voor vragen.”

Sommige producenten verwachten ook dat de winkeliers hun producten komt halen, maar daarvoor
is er geen tijd. Een tussenpersoon inschakelen? Daar staat Ohne niet voor te springen.
Liever werkt de winkel met oplossingen geval per geval. Een boerin die zuivel levert, neemt bijvoorbeeld meteen
aardbeien van haar schoonbroer mee. Dat persoonlijk contact en het via-via willen de winkeliers behouden, zegt Sofie.

Meer info: OHNE