Ga naar de inhoud

Plukverse groenten en fruit

Luc Goemaere en zijn echtgenote An Van Wijmelbeke stonden voor de keuze: agro-industrie of agro-ecologie? Ze kozen om niet te investeren in een veefabriek, maar in een zelfoogstboerderij met puur geteelde groenten en kleinfruit. Want boer zoekt loon.

 

 

Van varkenshouderij naar…

An vertelt: mijn man nam in 2003 het ouderlijke bedrijf over, ik heb mijn eigen job buitenshuis. In 2011 liep de milieuvergunning af en de veestallen voldeden niet meer aan de huidige regelgeving. Daarom werd ons een investering in een nieuwe stal aangeraden om nog verder te kunnen met het bedrijf. Wij wilden zelf alle voorbereidingen uitwerken om wat kosten te besparen, maar ik kon geen vrede vinden met een betonnen veefabriek van 1300 varkensplaatsen, met wettelijk verplicht volledige klimatisatie en luchtwassysteem. Het prijskaartje was niet min!

Het zag er niet goed uit: we zouden zeer risicovol moeten investeren, ten voordele van de banken. We zouden onder druk staan om steeds meer vlees te moeten produceren, tegen een steeds goedkopere prijs, met als gevolg meer geurhinder en meer mest. We kregen verkeerde informatie van belanghebbenden: hun simulatie van de kostenbatenanalyse klopte niet. Een eigen grondige prijsberekening resulteerde in: geen loon voor ons. Redenen genoeg om hierin niet verder te gaan waarin de organisatie Boeren op een kruispunt ons bevestigde.

… naar zelfplukboerderij

We wilden ontsnappen aan de agro-industrie. Toen we de Koppenreportage over Community Supported Agriculture (CSA) zagen, kregen we op slag een positief toekomstperspectief: agro-ecologie. Dat is gezonde, verse en (h)eerlijke producten rechtstreeks aan klanten leveren. Als boer heb je zelf je bedrijf in handen, CSA is toekomstgericht. Het is landbouw die probeert na te bootsen hoe de natuur werkt. Het is een cyclisch landbouwmodel en dit in tegenstelling tot het huidige destructieve model, dat kwistig omspringt met grondstoffen en gigantische hoeveelheden afval produceert.

Verschil varkensboer of heerlijke groenteboer

Luc vertelt: ’s Morgens voederden we de varkens en controleerden we of alles in orde was in de stallen. ‘s Namiddags volgde een tweede voeder- en controlebeurt. Daartussen was ik voornamelijk bezig met herstellingswerken, gezien de verouderde toestand van de boerderij. In de lente en zomer komt de akkerbouwteelt erbij, een 26 ha. Een groeiend probleem was zoeken naar voldoende mestafzetmogelijkheden: in het slechtste geval kon tegen betaling de overschot worden uitgevoerd in een burenregeling. De veeteelt staat niet meer in verhouding met de akkerbouw en omgekeerd.

De komende maanden is de pluktuin onze uitdaging. Het is een leerproces waarbij we de positieve kant van landbouw zullen beklemtonen.

Inkomen in de varkenshouderij

An zegt: Met onze oudere gebouwen en alle tijd die Luc in ons varkensbedrijf stak, hadden w een inkomen. Maar als we moeten investeren en veel risico nemen is het een riskante onderneming. Winkelketens houden prijzenslag ten koste van het loon van de boer en veel mensen staan zo ver van landbouw af dat ze er geen interesse voor hebben, ook al is voedsel een basisbehoefte en geen luxeproduct…Wie staat daar nog bij stil?

Vlees of groente

An zegt: Ik vind groenten belangrijk. Als er geen groenten op mijn bord liggen, mis ik iets, daar mag wel eens een stukje vlees of vis bij, maar met mate.

Keuze voor zelfplukboerderij

Dit soort zelfplukboerderijen is een eerlijke manier van voedsel produceren: je eet volgens de seizoenen, er wordt biologisch geteeld, lokaal in de buurt, tegen een betaalbare prijs, kraakvers en eerlijk gezond en er is een band tussen de producent en de klant.

Huidige bekommernis van een startende CSA-boer

De zoektocht naar voldoende leden die prefinancieren. Een plukseizoen lang. Zijn de mensen in de omgeving klaar voor CSA? Ieder heeft zijn eigen levensstijl en een jaarabonnement afsluiten is een grote stap. Het vraagt een nieuwe houding. Bijkomend voorzien wij dus veldkaarten voor een klein bedrag om meer mensen de mogelijkheid te bieden om te komen oogsten.

 

Wervel, de Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw, moet CSA ondersteunen en zich zichtbaar maken naast Boerenbond, want ik wist tot voor kort niet van het bestaan van WERVEL.

 

Meer informatie over De Grenshoeve, het oogstaanbod, de openingsuren en de werkwijze vind je op www.degrenshoeve.be of op Facebook

 

Interview: Veerle Devaere