Ga naar de inhoud

De bietencampagne is weer op gang geschoten. Bijna een jaar na de hervorming van het Europese suikerregime ging Het Nieuwsblad in de regio rond Veurne peilen naar de gemoedsrust onder de bietentelers. "Er staan ons enkele moeilijke jaren te wachten, maar we hopen op termijn weer een goede nettoprijs te krijgen. Vervanggewassen zijn nog niet aan de orde", zegt Germain Dhondt, voorzitter van de suikerbietplanters van Veurne-Ieper en omstreken.

Na de sluiting van de Veurnse suikerfabriek in december vorig jaar moeten zowat 2.600 bietentelers hun oogst een heel eind verderop zien kwijt te raken. Een deel levert in Moerbeke, de anderen in Fontenoy. Vanuit Poperinge worden dit jaar overigens ook weer suikerbieten met de trein naar Moerbeke vervoerd. Maar hoeveel krijgt de teler nu nog voor zijn bieten? "De prijsdaling, gespreid over drie jaar, is aan de gang", zegt Dhondt. "Nu komt er een eerste verlaging van ongeveer 43 naar 33 euro per ton. 60 procent van die 10 euro wordt door Europa gecompenseerd. Over twee jaar zal de prijs naar 26 euro gezakt zijn".

Vroeger zaaiden bietenboeren meer dan hun productiequotum toeliet. De zogenaamde C-bieten kwamen met exportrestituties op de wereldmarkt terecht. Dat systeem bestaat niet meer. "Het is echter moeilijk om je precies aan je quotum te houden aangezien de natuur grillig is", zegt Dhondt. De productieoverschotten worden nu verwerkt als industriële suiker in niet-voedingsproducten. "Op dit ogenblik krijg je daarvoor 15 à 16 euro, minder dan de kostprijs".

Aan alternatieve gewassen denkt Dhondt voorlopig niet. Granen, aardappelen en koolzaad kunnen niet voor een valabel inkomen zorgen, luidt het. "Wij hopen dat de prijsvorming van suiker op de wereldmarkt gunstig evolueert waardoor de telers weer een mooi nettobedrag krijgen. De boeren blijven ook bieten zaaien omdat ze waardevol zijn. Grond waar het ene jaar bieten staan is goed om er het jaar nadien granen op te telen".

Wat de lopende campagne betreft, zijn de vooruitzichten wisselvallig. "Het wordt een gemiddeld jaar, met een verwachte opbrengst van ongeveer 65 ton per hectare. De verschillen tussen goede en slechte velden zullen dit jaar als gevolg van het uitzonderlijke zomerweer evenwel zeer groot zijn", besluit Germain Dhondt.