Ga naar de inhoud
Dirk Mouton

‘Duurzaam’ moet zowat het meest verkrachte woord zijn van de laatste twintig jaar. Vele landbouwsystemen of deelsystemen hebben niets met duurzaam te maken. Landbouwsystemen die negatief werken op duurzaamheid, zoals mestverwerking, ggo of genomics worden naar voor geschoven als duurzaam. Het is natuurlijk wel gemakkelijk, want er is geen enkel lastenboek voor. Ik zou op veel bedrijven liever de tractor dan het vee zijn. Veel boeren hebben namelijk meer aandacht voor het onderhoud van hun tractor dan voor het welzijn van hun vee. Veel landbouwhuisdieren komen nog 1 keer in hun leven buiten, namelijk voor de dood met de kogel of electrocutie. Rundvee en varkens zijn als zoogdier veel dichter familie van het zoogdier “mens” dan kippen (vogels), de andere industriële tak. Die dieren die hun hele leven voor de mens gewerkt hebben, in gevangenschap gehouden, hebben hun hele leven geen misdaden begaan. Op de dag dat ze dood meer waard zijn dan levend komt het genadeschot (uit dank).

Neem nu genomics, met de steeds verder gaande inteelt. Men is “soortgenoten” aan het selecteren die binnen 100 m (melken, eten, mesten, slapen) zoveel mogelijk produceren. Tegen welke prijs? Hoeveel melkkoeien in West-Europa hebben nog het genot hun kalf te zogen en moederliefde te mogen tonen.

De zogezegde boer van vandaag en de “toekomst”, is geen boer maar ondernemer. Het belang voor een gezonde bodem, leefomgeving, natuur en biodiversiteit ebt volledig weg van en wordt vervangen door aankopen van kunstmest, zaad, pesticiden en krachtvoeders. Die productiemiddelen vervangen de zorg om ons levend kapitaal. Grond en dieren degraderen tot machines of nog minder. Gezond voedsel komt niet op de eerste plaats. Het is nu massaproductie van grondstoffen voor de grootindustrie aan zo goedkoop mogelijke prijzen. Voor een duurzame landbouw moeten ecologie en klimaat (wat het voortbestaan van onze aarde inhoudt) op de eerste plaats komen. En dat gaat beter als men voedsel rechtstreeks voor de consument wil produceren, en die consument er een inspanning voor over heeft.

Dirk Mouton, boer uit Lovendegem   

Uit: Landbouwleven, 12/9/14