Open de deur voor Lunch met Lef!
Het vertrouwen in de vrije markt en de overheid zit zwaar onder nul. Toch slagen mensen erin te werken aan een betere wereld, niet ‘ieder voor zich’, maar samen. De toekomst is aan zij die handelen. Voorbij marktfundamentalisme en primaat van de politiek. Hoe krijg je een schoolmaaltijd #Lokaal #Eco en #Fair?
#LokaalEcoFair op school – let’s do it!
Laat ons de lokale voedselvoorziening gewoon opnieuw zelf in handen nemen. Dat is precies waar Wervel naartoe wil met het model Lunch met LEF. We mikken op ouders die hun kinderen het recht gunnen op gezonde, lekkere, lokale, ecologische en faire schoolmaaltijden. Zij kunnen mee de kar trekken: niet op één school, één dag, maar op alle scholen, elke dag. Wervel werkt een draaiboek uit om ouders te helpen de dialoog aan te gaan met iedereen die betrokken is. Landbouwers en cateraars in de buurt die ecologisch willen werken krijgen een afzetmarkt en een faire prijs cadeau. De magie van samenwerking maakt Lunch met LEF haalbaar en betaalbaar. Omdat de lokale gevolgen zo tastbaar zijn, bereiken we de hele gemeenschap rond de school. Iedereen verdedigt dan het recht op Lunch met Lef. Niet alleen op scholen, maar ook in ziekenhuizen, rusthuizen, gevangenissen, werkplaatsen, en zo meer. Voedsel alleen maar zien als pure koopwaar, maakt de belangrijkste dimensies ervan onzichtbaar: het recht op voedsel als levensnoodzaak, de gezondheid van mens en leefmilieu, de voedselcultuur, het inkomen van landbouwers. Door het duopolie van markt en staat blijft de deur dicht voor lokaal, ecologisch en fair. De deur naar een betere voedselvoorziening gaat pas open als we ertegen duwen. Iedereen kan tegen die deur duwen.Basisschool De Harp deed het
Aan schoolmaaltijden en grootkeukenkost hangt een geurtje. Groenten, vlees en granen – alles grootschalig en spotgoedkoop – worden door een handvol bedrijven in grote fabriekshallen klaargestoomd, vacuümgetrokken. In heel het land zijn vrachtwagens met die kunststofbakjes deel van de files. Bij aankomst noemt men ze maaltijden. ‘Nee, dank u’, zeiden ouders en directie op de basisschool De Harp in hartje Gent.
Voor één dag werkte de Werkgroep Stadslandbouw Gent met de steun van Wervel een maaltijd uit de korte keten uit: groenten van bij de Gentse boeren, catering in een Gents toprestaurant, transport met de fietskoerier en opgediend door de boer, enkele vrijwilligers en het schoolpersoneel.
Naast lekker, divers en kleurrijk is een bordje LEF ook positief voor de lokale economie, de gezondheid en vaardigheden van de kinderen én het milieu. In Scandinavische landen zijn ze er al achter: schoolmaaltijden zijn er geen kost, maar een investering.
De 200 kinderen en leerkrachten waren goed gemutst. Dubbel zoveel kinderen als de dag ervoor schreven in op deze maaltijd. De eetzaal was te klein. In twee shiften kregen de kinderen soep, hoofdgerecht en dessert. En ze smulden! Vele kinderen schoven voor een tweede keer aan. De directrice was verrast: de ongesuikerde yoghurt bleef niet staan deze keer.
Een kind vertelde dat het eten zoveel lekkerder was, omdat het dagvers was.
De industriële maaltijden die de kinderen gewoon waren, waren “ofwel bruin ofwel wit”, naargelang de saus. Dagvers is kleurrijk, herkenbaar en lekker.
Ook de ouders proefden mee, tijdens de speelplaats-boerenmarkt nadien. Enkele steden en gemeenten raakten al geïnspireerd door het model Lunch met LEF. Kinderdagverblijven ook. De bal gaat aan het rollen…
Wil jij ook Lunch met LEF op jouw school? We helpen je het oudercomité te overtuigen. Mail ons op patrick@wervel.be
UITNODIGING: SCHOOLMAALTIJD ALS COMMONS
Dialogeer mee op 22 maart in de Vooruit in Gent om 19h45. Meer info.