Ga naar de inhoud
Mensen moeten in de toekomst minder vlees eten om te kunnen komen tot een milieuvriendelijke energievoorziening, een duurzaam watergebruik en een grotere biodiversiteit. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van universiteiten in Amsterdam, Twente en Wageningen. Collectief vegetarisch worden hoeft niet, maar vleesvervangers moeten vaker gegeten worden, luidt het.


    De resultaten van het onderzoeksproject ‘Profetas’ zijn gepubliceerd in het boek Sustainable Protein Production and Consumption: Pig or Peas?, waarvan Nederlands landbouwminister Veerman over een week het eerste exemplaar overhandigd krijgt. Volgens de onderzoekers is voor 1 kilo vleeseiwit 3 tot 10 kilo plantaardig eiwit nodig, afhankelijk van de diersoort en de omstandigheden. Een kilo rundvlees kost 15 kubieke meter water en een kilo graan 0,4 tot 3 kubieke meter.

    Zo’n 75 procent van het beschikbare zoetwater, 35 procent van het beschikbare land en 20 procent van alle energie wordt op dit moment ingezet voor de voedselproductie. De FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, voorspelt dat de negen miljard consumenten in 2050 een vleesproductie van ongeveer 450 miljard kilo per jaar zullen verorberen.

    Om de aanslag op de natuur te beperken en grond over te houden voor bijvoorbeeld de energieproductie bepleiten de onderzoekers de aanwending van nieuwe eiwitproducten op basis van erwten of soja. In westerse landen zijn deze producten in opkomst, maar de vleesconsumptie blijft onverminderd hoog. In snel ontwikkelende landen als Brazilië en China neemt de vleesconsumptie sterk toe. Een lagere vleesconsumptie zou verder ook de dierziektebestrijding vergemakkelijken en mensen behoeden voor overconsumptie en de gezondheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan.

    Bron: Agrarisch Dagblad

    Meer informatie:Profetas