Ga naar de inhoud
lunchmetlef2

Op vraag van de ouders van Freinetschool De Harp in Gent serveert Wervel vzw samen met lokale partners op vrijdag 30 september een Lunch met LEF.

LEF staat voor lokaal, ecologisch en fair. LEF komt niet alleen de eter ten goede, maar ook de teler, de kok en iedereen die betrokken is bij het tot stand komen van de verse, gezonde en lekkere maaltijd. Voor een dag zullen de schoolmaaltijden aan de lokale economie bijdragen. De Deense, Zweedse en Schotse overheden investeren al langer in schoolmaaltijden, met resultaat.

Partners bij deze editie zijn het Gentse restaurant Avalon, dat kookt met lokale, ecologische en faire ingrediënten geteeld door biologische landbouwers uit het Gentse. De Gentse fietskoerier Cargo Vélo brengt de maaltijden.

Na schooltijd kunnen de ouders hun inkopen doen op de lokale bioboerenmarkt. Er zijn groenten van De Wassende Maan, zuivel en ijsjes van De Zwaluw, brood en meel van Flourmarkt en sap van Tuinbouwschool Melle, allemaal producenten uit de regio.

Stad Gent werkt aan de verduurzaming van de maaltijden in haar kantines. Wervel wil tonen dat met meer ambitie, nog veel meer mogelijk is. Zo uitten ook koks in rusthuizen ontevredenheid over de kwaliteit van het eten. Als alle gecaterde maaltijden op een lokaal, ecologische en faire manier tot stand zouden komen, geeft dit de lokale economie een enorme ondersteuning.

Belangrijk daarbij is betrokkenheid creëren bij iedere schakel in de keten. Zoals in Zweden, waar kinderen hun ideeën over de maaltijden of de inrichting van de kantine kwijt kunnen in een voedselraad. Schoolmaaltijden zijn er overigens gratis. Net als in rust- en ziekenhuizen. Iedereen heeft er evenveel recht op een gezonde, verse en lekkere maaltijd. De Zweedse overheid ziet dat niet als kost, maar als investering in het welzijn van de burger.

Nieuwe jobs in de biologische landbouw, cateringbedrijfjes en schoolkeukens – ook in de sociale economie – liggen binnen handbereik. Boeren, koks en keukenpersoneel die bijdragen aan deze maaltijden, kunnen weer trots zijn op het werk dat ze verrichten voor mensen die ze kennen. In Kopenhagen, waar vers en bio in de schoolkeuken al de standaard is, getuigen chefs dat ze hun job veel waardevoller en uitdagender vinden, sinds ze werken met verse en seizoensgebonden ingrediënten. De chefs krijgen zelfs assistentie van de kinderen.

Na deze actie gaat Wervel voor langer lopende projecten, steeds in samenwerking met lokale eters, telers, koks en overheden. We gaan onderzoeken wat nodig is op technisch, logistiek en financieel vlak om van Lunch met LEF een succesverhaal te maken. Wervel is overtuigd dat overheidsinvesteringen in duurzamere kantinemaaltijden een veelvuldig maatschappelijk dividend opleveren. Schots onderzoek begrootte de sociale return on investment van duurzame schoolmaaltijdprojecten op zes pond per geïnvesteerde pond. Dit uitte zich in meer jobs, meer geldcirculatie in de lokale economie, betere gezondheid, aangenamere werkomgeving en verbetering van het milieu.