Ga naar de inhoud

Eiwitbehoefte van de mens

Wij eten vlees om zijn voedingstoffen zoals eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen. We weten dat we die stoffen ook in plantaardige producten kunnen vinden, maar geven in het algemeen toch de voorkeur aan vlees omwille van de smaak en de gewoonte. Onze eiwitten halen we voor ongeveer 1/3 uit planten. De rest van onze eiwitten is afkomstig van dieren. Maar we eten dagelijks te veel eiwitten, we doen aan overconsumptie. Het deel dat wij halen uit planten levert gemiddeld al 34 gram eiwitten per persoon per dag, terwijl we niet meer dan 48 gram eiwitten per persoon nodig hebben. We verbruiken echter aanzienlijk meer eiwitten dan de gemiddeld 48 gram per persoon per dag. In de Europese Unie ligt het gemiddelde verbruik iets hoger dan het dubbele, nl. 101 gram.

Kamagra Goudprijs NL Viagra soft inkopen Doctor Dick – Kortingen cobra 120 kopen Koop Kamagra Gold kamagra-24.net – generieke apotheek

Die behoefte aan eiwitten is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. Voor kinderen geldt een dagelijkse eiwitbehoefte van 2 gram maal het eigen lichaamsgewicht in kg. Zo heeft een kind van 22 kg 44 gram eiwitten nodig per dag. Volwassenen hebben minder eiwitten nodig, nl. 0,5 tot 1 gram maal het eigen lichaamsgewicht in kg.

Een tekort aan eiwitten kan leiden tot groeiremming (bij kinderen), bloedarmoede, stofwisselingsproblemen en slechte genezing van onze wonden.

Teveel eiwitten kunnen verhoogde bloeddruk, botontkalking, jicht en overbelasting van de nieren in de hand werken. Overconsumptie van eiwitten is dus even ongezond als een gebrek aan eiwitten.

Activity – Vad är anabola Mibolerone, anabola lagligt – ALHH Academy melanotan 2 anabolen kopen met paypal

Als we zouden willen dat dieren blijven instaan voor tweederde van onze eiwitbehoefte –zoals nu gebeurt in de EU- dan heeft de EU-burger gemiddeld 32 gram dierlijke eiwitten per dag nodig in plaats van de 67 gram die we nu dagelijks gebruiken (consumptie van melkproducten en eieren inbegrepen). Dit betekent dat de veestapel in de EU met de helft kan teruggebracht worden, de EU-burger voldoende eiwit krijgt en bovendien in een verhouding dierlijke/plantaardige consumptie die hij gewend is [1].

Een ander gevolg zou zijn dat de jaarlijkse invoer in Europa van 30 miljoen ton soja (en afgeleide producten van soja) gehalveerd kan worden. Die soja dient namelijk voor bijna driekwart als  veevoer. De ecologische gevolgen zouden immens en uitsluitend positief zijn. De gezondheid zal toenemen en de tewerkstelling zal verschuiven.

Als we bereid zouden zijn om ons menu te veranderen en meer plantaardig eiwit zouden verbruiken zou het er nog veel anders gaan uitzien. We consumeren gemiddeld al 34 gram plantaardige eiwitten per dag. Om aan onze gemiddelde eiwitbehoefte per dag (48 gram) te komen, hebben we maar 14 gram eiwit van dierlijke oorsprong nodig. In plaats van de 67 gram die we nu dagelijks gebruiken. We zouden onze veestapel dus gerust tot een kwart kunnen terugbrengen als we die stap willen doen en als ook de export van dierlijke eiwitten evenredig vermindert. De gevolgen voor de soja-import zouden immens zijn. Het Vlaamse mestprobleem zou opeens niet meer bestaan. En bovendien zou zelfvoorziening in eiwitrijk veevoeder opnieuw realistisch zijn.

Die 14 gram aanvullende eiwitten kunnen we halen uit:

100 gram rundsvlees: 20 gram eiwit
100 gram varkensvlees
: 20 gram eiwit
100 gram kip: 20 gram eiwit
100 gram eieren: 11 gram eiwit
50 gram kaas: 12 gram eiwit
100 gram tahoe: 12 gram eiwit
100 gram vegetarische burger: 16 gram eiwit
75 gram peulvruchten: 5 gram eiwit

Wervel acht vlees voedzaam en gezond, zolang het niet in overmaat geconsumeerd wordt. Voor volwassenen is 100 gram vlees eigenlijk meer dan genoeg.

Belgen eten echter gemiddeld teveel eiwitrijk voedsel.

Regelmatig geen vlees eten, zonder er iets voor in de plaats te nemen, is dan ook geen probleem. Ook een voeding zonder vlees is voedzaam en gezond, als men dan op een andere manier de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Kort samengevat: er is nood aan een eiwit-transitie! (wat is dat?)

Meer informatie over eiwitten

Niemand heeft grote hoeveelheden eiwitten uit een of ander voedingsmiddel nodig, maar iedereen heeft wel wat eiwitten nodig. Kinderen in de groei en zwangere vrouwen hebben iets meer nodig. Voor kinderen geldt een dagelijkse eiwitbehoefte van 2 gram maal het eigen lichaamsgewicht in kg. Zo heeft een kind van 22 kg 44 gram eiwitten nodig per dag. Volwassenen hebben minder eiwitten nodig, nl. 0,5 tot 1 gram maal het eigen lichaamsgewicht in kg.

Eiwit is essentieel voor de celgroei, voor weefselherstel en -aanmaak en voor het maken van de stoffen die ons tegen infectie beschermen.
Eiwitten zijn opgebouwd uit 23 verschillende aminozuren, stoffen die samen een ‘volledig’ eiwit vormen. Door vertering worden de samengestelde eiwitten uit het voedsel afgebroken tot kleinere eenheden, die door het lichaam worden gebruikt om zelf eiwitten op te bouwen. Het menselijk lichaam heeft het ‘volledige’ eiwit nodig. Aminozuren komen in verschillende combinaties en hoeveelheden in verschillende voedingsmiddelen voor. Het lichaam kan de meeste zelf maken als het voedingspatroon goed is. Er zijn echter acht essentiële aminozuren die niet door het lichaam kunnen worden gemaakt en alleen uit voedsel kunnen worden opgenomen. Sommige soorten voedsel bevatten deze in bijna de juiste verhoudingen, zodat het lichaam ze onmiddellijk kan gebruiken. Eiwitten uit dierlijke bronnen – vlees, eieren, kaas, vis, melk en yoghurt – geven alle essentiële aminozuren en worden daarom ‘volledig’ genoemd.
Hoewel kaas en eieren ‘volledige’ eiwitten bevatten, geeft het eten van te grote hoeveelheden kaas of ei te veel vet in de voeding. Peulvruchten en granen bevatten een aantal, maar niet alle essentiële aminozuren.

De mythe dat dierlijke voeding de beste eiwitbron zou zijn voor de mens wordt in recente studies ondergraven. Aangezien alle plantaardige voeding – met inbegrip van fruit – in zekere mate eiwitten bevat, krijg je bij een voldoende inname van fruit, granen en groenten genoeg van deze bouwstoffen binnen. Het wordt dan zelfs eerder moeilijk om niet genoeg eiwitten te consumeren. Een reëler risico is de inname van teveel eiwitten, iets wat in westerse voedingspatronen frequent voorkomt.

Granen, peulvruchten, noten en zaden vormen een rijke eiwitbron. Sommige van de beste plantaardige bronnen van essentiële aminozuren zijn sojaproducten, quinoa, tarwekiemen, haver, sommige zaden (zoals zonnebloempitten en hennepzaden), spirulina, sesam (bloem), alfalfa, Braziliaanse noten en gerst. Vleesvervangers zoals seitan, tofu, vegetarische burgers en worsten en dergelijke meer kunnen een aanvaardbaar alternatief vormen.

Ook een voeding zonder vlees kan gezond en voedzaam zijn

Gezonde voeding betekent voldoende variatie, zodat we van alle voedingsstoffen wat binnenkrijgen. Een gevarieerde voeding is ook nodig omdat veel vitamines en mineralen een wisselwerking hebben. Ze kunnen elkaars werking in het lichaam versterken of afremmen.
Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen (ijzer, zink, fosfor, selenium, magnesium) en vitamines (B en D). Maar als u wil kan u bij een zorgvuldig samengestelde maaltijd deze stoffen ook uit andere voedingsmiddelen halen.

Stel voor een gezonde vegetarische voeding dagelijks uw maaltijd samen uit de volgende groepen voedingsmiddelen:

  • Granen
  • Peulvruchten, noten en zaden
  • Groenten
  • Zuivel en sojaproducten, eventueel afgewisseld met eieren en/of vis.
  • Oliën en vetten

Eiwit

Ook bij een echte vegetarische levensstijl ontstaan geen eiwittekorten als de voeding gevarieerd is en zuivel of ei bevat. Veganisten gebruiken helemaal geen dierlijke producten, dus behalve geen vlees ook geen zuivel of eieren. Zij halen hun eiwit uit puur plantaardige bronnen. In dat geval wordt aanbevolen de hoeveelheden eiwithoudende voedingsmiddelen in de dagelijkse voeding met 20 tot 30 % te verhogen.

IJzer

IJzer helpt bij het transport van zuurstof door het lichaam en speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen. Wie regelmatig geen vlees eet, doet er goed aan wel producten te eten die veel ijzer bevatten. IJzer uit plantaardige producten wordt minder goed opgenomen dan ijzer uit vlees. Vitamine C maakt de opname van ijzer gemakkelijker. Eet daarom bij de maaltijd groenten en/of fruit of drink er een glas sinaasappelsap bij.

De hoeveelheid eiwit en ijzer in vlees en vleesvervangende producten.

[1] Voorwaarde is ook dat de uitvoer van vlees gehalveerd wordt, wat voor rundsvlees een aanzienlijke verlaging van de financiële lasten voor de burger met zich mee zal brengen.

Vet

Vlees en zuivel bevatten verzadigde vetzuren en transvetzuren. Als men veel verzadigde vetzuren en transvetzuren eet, is er een grotere kans op het krijgen van hart- en vaatziektes. Plantaardige producten als soja, granen en noten bevatten vooral (meervoudig) onverzadigde vetzuren. Deze vetten zijn beter voor de gezondheid. Ook kant-en-klare vleesvervangers bevatten 0 tot 20% onverzadigde vetten. Op de verpakking staat de hoeveelheid vetten en de typen.

Vitamine B

Omdat we voldoende B-vitamines nodig hebben, zijn producten zoals melk, kaas en eieren, graanproducten, gist en peulvruchten in onze voeding belangrijk. Ook in vis komen deze vitamines voor. Vitamine B12 komt echter alleen in dierlijke producten voor en niet in bijvoorbeeld graanproducten of peulvruchten. Een tekort hieraan kan leiden tot bloedarmoede, moeheid of huidproblemen. Veganisten wordt daarom aangeraden een voedingssupplement met vitamine B12 te nemen. Aan sommige vleesvervangers is extra vitamine B12 toegevoegd.

Enkele tips

  • Ook zonder kant-en-klare vleesvervangers kunt u lekker en gezond vegetarisch eten, zeker als u voldoende peulvruchten, granen en sojaproducten gebruikt. Eventueel afgewisseld met zuivelproducten, eieren en/of vis.
  • Vitamine B12 komt vrijwel uitsluitend voor in dierlijke producten. Veganisten, mensen die helemaal geen voedingsmiddelen gebruiken van dierlijke oorsprong, moeten dan ook een voedingssupplement met vitamine B12 gebruiken om tekorten aan te vullen.
  • IJzer zit, behalve in vlees, in de volgende voedingsmiddelen: eieren, volkoren graanproducten, groene groenten, peulvruchten en soja, appelstroop, gedroogde vruchten en noten.

Meer weten: www.vegetarisme.be