De kompaan
Op een steenworp van het Berchemse districtshuis vind je een voormalige bakkerij. Vandaag zie je nog niet zoveel aan de buitenkant, maar daar gaat verandering in komen. Maak kennis met de Kompaan, een plek rond voedsel in de stad, een plek waar je binnenkort zelf je broodje bakt.
Vandaag is de voormalige bakkerij nog niet onmiddellijk klaar voor gebruik, vertelt Carl Capelle. Hij is buurtcoördinator bij het sociaal-artistieke huis Madam Fortuna. “Na de aankoop van het huis hebben we eerst de appartementen gerenoveerd. Nu ligt in de bakkerij nog bouwafval dat weggevoerd moet worden. Er blijkt bovendien nog een probleem te zijn met het dak waardoor het nog binnenregent in het atelier.” Maar als je er doorheen kijkt, zie je alle mogelijkheden die de plek heeft: de ovens die klaar staan om gebruikt te worden, de pistoletmachine en de gigantische mengmachines. Met de Kompaan wil hij buurtbewoners verbinden, met voedsel in de hoofdrol.
De werking van De Kompaan is al begonnen. “Samen met vrijwilligers zijn we op zoek gegaan naar groenten en fruit die anders verloren waren. We persten appels van een verlaten boomgaard, kregen druiven en kweeperen om te verwerken.” Nu het einde van het oogstseizoen nadert, laten we ons inspireren door Wervel via gespreks- en filmavonden. De link tussen stad en platteland, de problematiek van de voedselverspilling en de mogelijkheden om te werken rond schoolmaaltijden staan op het programma.
De buurt heeft De Kompaan mogelijk gemaakt door Madam Fortuna een lening te geven die uitgebreid werd door Triodosbank. De verwachtingen zijn hooggespannen maar we willen ons momenteel nog niet vastpinnen op wat we allemaal gaan doen. We kijken wat leeft in de buurt en waar er goesting voor bestaat: een gemeenschapsoven, volkskeukens, soepkaffee’s, kook-ateliers zijn enkele pistes.
Carl woont zelf in de buurt en wil dat De Kompaan een echt buurtgebeuren is. In nabijgelegen wijken zijn er veel bars en eethuisjes bijgekomen waar de buurt niet komt. “Met de Kompaan willen we weerstand bieden tegen de gentrificatie”.
We zijn alvast benieuwd wat er allemaal aan het ontstaan is in het dorpje van Asterix aan de Schelde.