Ga naar de inhoud

Sporen van criminele soja – Greenpeace Nederland

Wereldwijd stijgt de vraag naar soja al jaren, vooral vanuit de veevoerindustrie.
De afgelopen 15 jaar is de consumptie verdubbeld van 100 miljoen ton in 1990 tot ruim 200 miljoen ton in 200510.

Lucratief spul dus, voor boeren die snel rijk willen worden. Vooral in Argentinië en Brazilië is de vraag naar grond voor sojaplantages enorm toegenomen. De twee Zuid-Amerikaanse landen overvleugelen de soja-export van de Verenigde Staten inmiddels.

‘Een agrarische supermacht’ noemde de Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell Brazilië bewonderend.

Maar Brazilië verdient vooral aan de export van sojabonen, niet aan de verwerking daarvan. Daarom moedigde de overheid agro-industriële bedrijven aan steeds meer soja te planten: het startsein voor een bean rush op de Amazone.

Braziliaanse soja doet het goed op de wereldmarkt. Lekker goedkoop, want de lonen zijn laag en de controle op slavenarbeid is minimaal. Bovendien ligt de grond voor het oprapen. De landhonger van sojaboeren heeft dramatische gevolgen voor het tropische regenwoud van de Amazone. In Brazilië is tussen augustus 2003 en augustus 2004 maar liefst 2,7 miljoen hectare regenwoud vernietigd, een gebied zo groot als België. Op 1,2 miljoen hectare voormalige oerwoudgrond verschenen het jaar daarna sojaplanten.

De Braziliaanse Bos Code bepaalt dat particuliere grondbezitters in de Amazone tachtig procent van het bos op hun land moeten laten staan. Maar de overheid knijpt graag een oogje dicht als sojaboeren de wetten en regels aan hun laars lappen. Corrupte en slecht functionerende overheidsinstellingen laten de sojaindustrie ongehinderd het oerwoud binnentrekken.

Volgens cijfers van het Braziliaanse landhervormingsinstituut INCRA zijn in Mato Grosso miljoenen hectares overheidsgrond illegaal verkocht aan particulieren. Daar rijden nu de landbouwmachines van de grote boeren. De handel is zo lucratief geworden, dat overheidsgrond gewoon via internet te koop wordt aangeboden. Greenpeace ontdekte in 2004 dat in de staten Pará, Amazonas, Rondonia en Roraima 11 miljoen hectare bosgebied op deze manier in de etalage was gezet.

Greenpeace Nederland, kantoor Amsterdam, publiceerde in april 2006 het rapport "Eating up the Amazon", een zeer grondige en diep gravende studie. Zie ook www.greenpeace.org/forests

 

Greenpeace België gaf in maart 2006 een korte studie uit onder de titel : "Intensieve sojateelt in Latijns-Amerika: gevolgen voor samenleving en milieu"

 

Tenslotte de studie van februari 2003, uitgegeven door de Nederlandse Sojacoalitie. Deze is wellicht de meest omvattende. De Sojacoalitie zal ook resultaten boeken omdat zij de banken en het zakenleven direct betrekt in haar acties.

Deze studie heet : "Soja doorgelicht; de schaduwzijde van een wonderboon".

Secretariaat Nederlandse Sojacoalitie; Both ENDS ; tel.: +31 (0)20-6230823; e-mail: nsc@bothends.org ; www.commodityplatform.org