Toeren in de Moeren
Op 12 september 2010 was er een gezellige drukte te beleven in de Moeren. Naar aanleiding van de Open Landbouwdag, georganiseerd door de stad Veurne, zetten 3 landbouwbedrijven en het pompgemaal hun deuren open. Wervel werkte de quiz ‘Toeren in de Moeren’ uit om de speurneuzen te prikkelen met opdrachten en vragen op hun ontdekkingstocht. Twee winnaars werden uitgeloot: De Cock Annie en De Roo Nadine. Hun prijs: een mand met heerlijke hoeveproducten. Zonnewindt vzw, Beauvent cvba, Wervel vzw en de ‘opendeur’-boerderijen sponsorden. Op de kaasboerderij ‘de Moerenaar’ liet Wervel in samenwerking met het Rodenbachfonds de bezoekers een ‘melktest’ doen. Je kon er karnemelk, rauwe verse melk en afgeroomde melk proeven. Op het gezicht van de proevers kon je vaak lezen dat het om karnemelk ging, maar afgeroomde melk van verse melk onderscheiden was zelfs voor deskundige boeren soms niet evident…
De Moerenaar is een melkveebedrijf dat ooit begon met 2 koeien en de kaasproductie in een emmer. Tegenwoordig verwerkt boerin Tine Denoo samen met kaasmaker Lucien Gysel er alle melk van de 75 koeien tot 15 verschillende kaassoorten. Hun succes? Starten met verse kwaliteitsvolle melk en deze heerlijke melk oogst je van gezonde koeien gevoederd met teelten uit de Moeren. Wil je meer weten waarom hoevemelk anders is dan ‘de melk’ uit een doos, lees dan de brochure ‘Hoevezuivel’. Aan dit hoeveboekje werkten meerdere melkveehouders mee.
De juiste antwoorden op de quizvragen vind je hier terug.
Het viel op dat meerdere mensen de Moeren met zijn uitgestrekte rechte landbouwakkers gescheiden door grachten met riet zien als ‘natuurgebied’. Lager dan in de Moeren, kun je in België niet gaan. Het water loopt hier niet vanzelf naar zee maar door de werking van meerdere pompen. Oorspronkelijk was dit een veengebied en diende deze grondstof als brandstof om huizen te verwarmen, het veen verdween en er kwam meer water in de plaats…Tegenwoordig teelt hoeve ‘tMoerland naast suikerbieten, tarwe, vlas en aardappelen ook koolzaad. Door samenwerking met Beauvent die de productie en promotie van koolzaadolie op zich neemt kun je als koolzaadrijder hier op de hoeve terecht. Koolzaadbloemen bevatten veel nectar en stuifmeel en zijn dus aantrekkelijk voor bijen die dan weer zorgen voor honing, een gezonde zalige zoetigheid waar vele mensen van houden en bovendien… juist door de bezige bijen kunnen we meer voedsel produceren. Natuur of landbouw is een moeilijke keuze. Als er plaats is voor beiden is het meer dan dubbel genieten!