Kleine boer in het Zuiden zoekt investeerder!
Sinds een vijftal jaar kunnen zowat 5.000 vrouwen met hun eigen opbrengsten aan groenten, fruit, kruiden of vlees terecht op in de overdekte markt van Abidjan in Ivoorkust. Cocovico, een coöperatie van vrouwelijke marktkramers, heeft deze markt zelf laten bouwen en runt er de dagelijkse werking. Met dit marktgebouw in eigen beheer biedt Cocovico aan al deze lokale boerinnen zekerheid, veiligheid en een aangepaste accommodatie, met zelfs een slaapzaal, kinderopvang en een gezondheidscentrum. Dank zij hun verkoop op de markt slagen deze vrouwen erin een behoorlijk inkomen te verwerven en daarmee onder meer hun productie te verhogen.
Al meer dan 1700 lokale boeren verkopen hun suikerriet-productie aan de Cooperativa Manduvira, in Paraguay. Zo zijn zij zeker van een regelmatig en voldoende inkomen en genieten zij de nodige vorming en begeleiding. Manduvira verwerkt het suikerriet en zorgt voor de verkoop het biologische rietsuiker op de internationale fairtrade markt; onder meer Oxfam Wereldwinkels en Fairtrade zijn trouwe afnemers. Vandaag bouwt Manduvira eindelijk haar eigen ecologische verwerkingsfabriek; waardoor dubbel zoveel lokale boeren hun suikerriet zullen kunnen aanleveren.
Een 275000 Cambodjanen genieten vandaag van een microkrediet van AMK, Angkor Mikroheranhvatho Co. Ltd. AMK is een niet-bancaire financieringsorganisatie, die kleine kredieten ter beschikking stelt om hoofdzakelijk vrouwen op het platteland de kans te geven een eigen en beter inkomen te verwerven. De meerderheid van hen zijn boerinnen, rijsttelers en ook vrouwen die een eigen micro-onderneming opstarten of uitbreiden.
De bouw van de overdekte markt door Cocovico, de bouw van de eigen fabriek door Manduvira, de uitbreiding van de kredietportefeuille door AMK…. het maakt vandaag een enorm verschil voor vele tienduizenden boerengezinnen in het Zuiden. Tot voor kort leefden deze mannen en vrouwen in armoede, onzekerheid, zonder veel uitzicht op beterschap…Ook al hadden velen van hen wel een idee over wat ze zouden willen en kunnen, maar zij hadden er de middelen niet toe. Nu bouwen zij, dank zij een stabiel en ruimer inkomen, stap voor stap aan een beter leven, en zien zij toekomst voor hun kinderen.
Maar jarenlang zijn Cocovico, Manduvira, en A.M.K., zoals vele anderen, tevergeefs op zoek geweest naar de nodige financiële middelen om hun projecten te realiseren. Niemand wou of durfde in hun project investeren.
Oikocredit, een wereldwijde sociale financieringscoöperatie, heeft het verschil gemaakt, en gelooft wel in de plannen en de capaciteiten van deze mensen. Via aangepaste leningen en de nodige ondersteuning en begeleiding, biedt Oikocredit hun de kans om hun droom waar te maken. Al meer dan 35 jaar stelt Oikocredit kredieten en kapitaal ter beschikking van coöperaties, (micro)financieringsinstellingen, fairtrade producenten en sociale KMO’s. Dank zij 50.000 investeerders wereldwijd, stelt Oikocredit vandaag 515 miljoen euro ter beschikking van 900 projectpartners. De komende jaren wil Oikocredit haar kredietportefeuille in de landbouwsector verder met 30% uitbreiden. De focus ligt daarbij op Afrika, en verder op boerencoöperaties, fairtrade, biologische productie, kredieten voor de opkoop van de oogst en het voorkomen van land grabbing (opkoop van grond door grote buitenlandse groepen).
De voorbije eindejaarsactie, in samenwerking met Wervel, kreeg dan ook ‘Wie geeft krediet aan kleine boeren in het Zuiden?’ als thema mee. Het werd een succesvolle campagne. (Het themanummer van de nieuwsbrief Oiko Info is gratis verkrijgbaar). Maar nog miljoenen kleine boeren wachten tevergeefs op een investeerder! Die investeerder kan jij zijn! Investeer een klein of groot bedragen via Oikocredit in de toekomst van kleine boeren in het Zuiden! En word aandeelhouder van de coöperatie www.oikocredit.be – bvthienen@oikocredit.org – 0478/50 04 38
Speciaal voor de lezers van de Wervelkrant! Investeer voor 1 mei 2013 minimaal 2.500 euro en ontvang gratis het Wervelboek Legal! Vermeld in de mededeling van de overschrijving: ‘aandelen + wervelboek’
Bert Van Thienen, directeur Oikocredit-be