Good Food March komt naar Europese instellingen 19 sept 2012
Deze zomer stappen vanuit verschillende richtingen Europese boeren, burgers, jongeren naar Brussel. Een Good Food March voor een ander landbouwbeleid en voor goed voedsel. De Nederlandse fietstocht passeert 17 september langs bioboerderij De Kijfelaar in Noorderwijk, bij Herentals. Op 19 september is het verzamelen geblazen vóór het Europees Parlement. Lees hieronder wat je kan doen en lees de Wervelvisie op landbouwbeleid na 2013.
Deze zomer gaan boeren, burgers en jongeren per fiets, te voet of per tractor naar Brussel. Ze komen uit heel Europa en eisen een ander type landbouw en goed voedsel. Onderweg nemen ze deel aan bijeenkomsten, acties, debatten, protest. Op woensdag 19 september 2012 verzamelen ze in Brussel voor een boodschap aan de Europese Commissie, Europese Ministerraad en Europees Parlement. Ze roepen op tot massale deelname.
Het tijdstip voor de mobilisatie heeft te maken met de beslissende bijeenkomsten van de Europese leiders omtrent het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) voor de periode 2014-2020. Voor het eerst in vijftig jaar Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid kan het Europees Parlement i.v.m. het toekomstige landbouwbeleid mee beslissen. De drie machten moeten dus de volgende maanden op één lijn komen: de Europese Commissie met haar voorstel tot landbouwhervorming, de Ministerraad van de 27 EU-landen en het Parlement. Het initiatief tot een March werd door acht organisaties genomen, maar die zien zich ondertussen gesteund door een veel grotere en heel diverse coalitie van boerenorganisaties, milieu- en Noord-Zuidbewegingen, consumentencoöperaties, enzovoort.
Ze vinden dat de Europese landbouwpolitiek vooral gericht is op steun voor de industriële voedselproductie, een vorm van landbouw die het voortbestaan van boeren wereldwijd in gevaar brengt, zowel in het Noorden als in het Zuiden. Er zijn steeds minder boeren, het platteland ontvolkt, het GLB veroorzaakt voedsel-onzekerheid en grote bergen afval. Dit type landbouw steunt heel sterk op geïmporteerde soja als basis voor veevoer, op fossiele en schaarse grondstoffen.
De Good Food March roept op tot een grote verandering van ons voedsel- en landbouwsysteem. Deelnemen kan op verschillende manieren:
1. Door het maken van foto’s:
Schrijf op een A4 op wat voor voedsel/landbouw jij wil, en maak een liefst vrolijke, kleurige foto; kinderen/kat/hond etc. mag ook. Groene achtergrond is natuurlijk meegenomen. Stuur hem naar photo@goodfoodmarch.eu . Stuur a.u.b. naar goodfood.eu een vertaling van je Nederlandse tekst mee, of schrijf in het Engels, en vermeld je naam en ‘Belgium (Flanders)’. Laat zien dat ook in Vlaanderen allerlei wensen leven, of het nu is op het gebied van goed eten, anti-ggo, anti-megastallen, meer biodiversiteit, zaden diversiteit, kortere ketens, betere inkomens voor de boeren, meer regulering en minder vrije markt. HEEL VEEL mensen willen zo langzamerhand een beter voedsel- en landbouwbeleid! Zie de minimum-eisen op www.goodfoodmarch.eu, waar we het internationaal met vele bewegingen en organisaties over eens zijn.
2. Deelname aan de fiets- en voettocht:
In tal van Europese landen zijn er activiteiten: Polen, Griekenland, Oostenrijk, Italië, … Er komt een voetmars vanuit München en eentje vanuit Frankrijk. De Nederlanders fietsen. Ze houden maandag 17 september een halte in Vorselaar bij Herentals. Ze zijn er te gast bij bij Friends of the Earth Europe. Diezelfde avond 17 september ontvangen Wervel en Voedselteams om 19u. de groep op het biologisch bedrijf De Kijfelaar (www.dekijfelaar.be ) in Noorderwijk. Vlamingen kunnen bij deze groep aansluiten en mee naar Brussel fietsen. De verschillende internationale groepen ontmoeten elkaar 18 september in Brussel, waar ze in het Jubelpark kamperen. Op de ochtend van de 19e trekken we samen naar de Europese wijk en worden fotoboeken met de wensen/eisen van Europese burgers (ook van jou?) aangeboden aan de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement. Daarna actie-brunch op het Luxemburgplein, contact met politici en ‘s middags conferentie m.m.v. de landbouw-commissaris Ciolos, de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schultz en andere Europarlementariërs. Er wordt aangeraden je daarvoor bijtijds (nu?!) op te geven. Vergeet niet te kijken naar de eisen waar we het internationaal met vele bewegingen en organisaties over eens zijn: www.goodfoodmarch.eu en www.aardeboerconsument.nl
Zie ook de Wervelvisie ‘2013 in zicht: op weg naar een duurzame voedselproductie? Enkele kernelementen voor een gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2013’. Te verkrijgen in het Nederlands, Frans en Engels.