1962-2012
Omdat 1962 een bijzonder jaar was, wordt in 2012 heel wat herdacht. Een selectie:
- eerste havaianas verschijnen aan de Braziliaanse voeten. De laatste jaren zijn de teenslippers een hype in Europa en elders
- begin van het Tweede Vaticaans Concilie in Rome
- het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EEG (nu EU) gaat van start
- gelijktijdig begint de deal tussen de Verenigde Staten en Europa rond de invoer van eiwithoudende gewassen (vooral soja). De zogenaamde Dillonronde van de GATT (nu WTO: World Trade Organisation). Voor deze geschiedenis van het veevoer, met in de hoofdrol het koppel soja-maïs, zie het Wervelboek ‘Brazilië-Europa in fragmenten?’ (12 euro; tot 16 oktober 2012, Wereldvoedseldag, aan 8 euro).
- ‘Silent Spring’ van (vertaling in ‘Dode lente’) van biologe Rachel Carson verschijnt.
Marc Sleen, negentigjarige striptekenaar, woont in Hoeilaart aan de rand van het Zoniënwoud. Sleen in De Morgen van 18 augustus 2012: “Zij [Rachel Carson]heeft voorspeld wat ik nu allemaal vaststel. Ik roep het al jaren en tot mijn verbazing valt niemand mij bij. Ze heeft gewoon gelijk.” Carson voorspelde dat er een lente zou komen waarin je de vogels niet meer zou horen. De oorzaak: pesticiden. Door de lobby steevast ‘gewasbeschermingsmiddelen’ genoemd. “Toen ik hier in 1961 kwam wonen zat het hier vol mussen, er was een klauwier, ik had een zanglijster, ik hoorde de nachtegalen, er zaten kwikstaartjes aan mijn zwembad, de spreeuwen pikten in het gras, acht soorten mezen, de tjiftjaf en de tuinfluiter…ze zijn weg. In dertig jaar heb ik geen mussen meer gezien, al die zangvogels zijn verdwenen hier. Een totale stilte.“
Zou het één met het ander te maken kunnen hebben: de Dillonronde met zijn sojavloed, start van het GLB en de stille, dode lente?
Luc Vankrunkelsven
Tussen 1980 en 2010 halveerde het aantal landbouwvogels |
De laatste data van Birdlife International en de European Bird Census Council wijzen uit dat de populaties landbouwvogels pijlsnel achteruitgaan in Europa. Sinds 1980 verdwenen 300 miljoen akker- en weidevogels. “Het Europees Parlement en de lidstaten hebben met de hervorming van het landbouwbeleid de sleutel in handen om deze neerwaartse trend te stoppen”, zegt Annelore Nys, landbouwexpert bij Natuurpunt. […] Bron: Vilt 16/07/2012. |