Ga naar de inhoud
Geelgors - Copyright Remar Erens

Omdat 1962 een bijzonder jaar was, wordt in 2012 heel wat herdacht. Een selectie:

Marc Sleen, negentigjarige striptekenaar, woont in Hoeilaart aan de rand van het Zoniënwoud. Sleen in De Morgen van 18 augustus 2012: “Zij [Rachel Carson]heeft voorspeld wat ik nu allemaal vaststel. Ik roep het al jaren en tot mijn verbazing valt niemand mij bij. Ze heeft gewoon gelijk.” Carson voorspelde dat er een lente zou komen waarin je de vogels niet meer zou horen. De oorzaak: pesticiden. Door de lobby steevast ‘gewasbeschermingsmiddelen’ genoemd. “Toen ik hier in 1961 kwam wonen zat het hier vol mussen, er was een klauwier, ik had een zanglijster, ik hoorde de nachtegalen, er zaten kwikstaartjes aan mijn zwembad, de spreeuwen pikten in het gras, acht soorten mezen, de tjiftjaf en de tuinfluiter…ze zijn weg. In dertig jaar heb ik geen mussen meer gezien, al die zangvogels zijn verdwenen hier. Een totale stilte.

Zou het één met het ander te maken kunnen hebben: de Dillonronde met zijn sojavloed, start van het GLB en de stille, dode lente?

Luc Vankrunkelsven

Tussen 1980 en 2010 halveerde het aantal landbouwvogels

De laatste data van Birdlife International en de European Bird Census Council wijzen uit dat de populaties landbouwvogels pijlsnel achteruitgaan in Europa. Sinds 1980 verdwenen 300 miljoen akker- en weidevogels. “Het Europees Parlement en de lidstaten hebben met de hervorming van het landbouwbeleid de sleutel in handen om deze neerwaartse trend te stoppen”, zegt Annelore Nys, landbouwexpert bij Natuurpunt.

[…]

Bron: Vilt 16/07/2012.