Ga naar de inhoud
WardKennesplantnotelaargroot

Omdat er binnen Wervel als beweging interesse was om rond agroforestry te werken, werd op 14 december 2002 een interne vormingsdag gehouden over het thema in Pede. Het volledige verslag ervan kan u hier lezen, het is nog altijd zeer actueel. Dit was het startsein voor de meer gemotiveerde vrijwilligers en in de nasleep van deze studiedag werd contact genomen met academici in binnen- en buitenland. Er werd met enkele mensen overlegd en verder gewerkt, wat uiteindelijk uitmondde in een verkennende tekst. Daarmee zijn we in 2005 naar verschillende administraties (Bos & Groen, Administratie Land- en Tuinbouw) getrokken. De tekst legden we voor aan academici die wel enthousiast waren. Het Innovatiesteunpunt van de Boerenbond volgt de evolutie van het dossier, maar Boerenbond nam nog geen officieel standpunt in. Andere betrokkenen (Vereniging voor Bos in Vlaanderen, Nationale Boomgaardenstichting, Regionale Landschappen) staan wel positief tegenover agroforestry. In 2005 bracht de themagroep ook een bezoek aan de permacultuur-stadstuin in Moeskroen.

Dankzij het lobbywerk van een aantal academici die in onze buurlanden een onderzoeksproject rond “Agroforestry in Europa” voltooiden (waarin het potentieel werd aangetoond), werd dit landbouwsysteem opgenomen in het Europese plattelandsbeleid voor de periode 2007-2013. Artikel 44 daarvan biedt lidstaten de mogelijkheid om steun te geven, terwijl de EU voor 70% co-financiert (ipv gebruikelijke 50% voor andere activiteiten). Opdat Vlaanderen als regio deze Europese mogelijkheid zou benutten, maakten we in 2006 een lobbydossiertje voor het kabinet van Vlaams minister-president Leterme. Eind augustus 2006 werd ook een reis (zie verslag) georganiseerd naar Noord-Frankrijk om oa. enkele agroforestrypercelen te bezoeken. Het kabinet was geïnteresseerd, en beloofde hierrond de sector eens samen te brengen.

In opdracht van Milieuminister Crevits plant Ward Kennes een notelaar

Op 19 oktober 2007 werd dan ook de eerste studienamiddag georganiseerd over agroforestry in het Vlaams Parlement plaats, in een goedgevulde zaal De Schelp. (zie programma). Bekijk de presentaties van twee Franse sprekers (in Frans & Nederlands) onder downloads.  Datzelfde jaar op 10 november werden de eerste agroforestrybomen aangeplant door JNM -vrijwilligers bij een melkveehouder uit Herselt (zie ook artikel in Landgenoten). Ward Kennes, de kabinetssecretaris van Vlaams Minister van Milieu Hilde Crevits, hielp mee. Op 23 november 2008 werden bijna 100 agroforestrybomen aangeplant in Aartselaar. Lees verslag.

In 2007 en 2008 kreeg Wervel van de Vlaamse overheid (Natuur- en Milieu-educatie) subsidie om rond agroforestry te werken: hier vind je de omschrijving.

In 2009 voerde Wervel een project uit voor de Vlaamse overheid (Duurzame Ontwikkeling) rond draagvlakverbreding agroforestry, waar je hier een samenvatting van vindt.

In juli 2010 besliste de Vlaamse overheid agroforestry als steunmaatregel op te nemen. Landbouwers hebben recht op 70% investeringssteun bij opstart van agroforestry.

Momenteel bestaat er een nieuwsbrief agro-ecologie & agroforestry. Als je je daarop inschrijft, blijf je op de hoogte.