Droom jij ook van een toekomst in de biologische landbouw?
Maak van Bio je beroep!
Landwijzer-leertraject biologische landbouw
start in september 2015 in Gent én Antwerpen
“We hebben een akkerbouwbedrijf met grove groenteteelt. Mijn ouders zijn 18 jaar geleden begonnen met het bedrijf om te schakelen naar bio. Mijn broer en ik volgden allebei een gespecialiseerde opleiding in de bio-landbouw. Als wij binnen enkele jaren het bedrijf overnemen, zullen we de 5e generatie in de familie Noë zijn. Educatie is een belangrijk aspect op onze boerderij. Het is goed dat de consumenten, kinderen en jongeren ons werk kunnen zien en ervaren en er meer over kunnen leren. Zo kunnen ze zien hoe belangrijk het is en dat het mogelijk is om biologisch te telen. Ik hoop dat de landbouw weer een meer fatsoenlijker plaats in onze maatschappij krijgt en boeren het respect krijgen dat ze verdienen. Daar willen wij aan bijdragen.”
– Maarten (24 jaar), cursist 2e jaar Landwijzer, werkt mee op ouderlijk bio akkerbouwbedrijf ‘t Livinushof in St- Margriete en richtte het voorbije jaar Livinuspolderhoeve bvba op.
“Ik begon aan de opleiding met het idee groentenboer te worden. Dit is nu mijn hoofdbezigheid, maar er is meer en meer bij gekomen. Door mijn stage op een melkveebedrijf groeide mijn interesse voor de dierlijke tak en zag ik in dat dieren er bij horen, zeker voor de mest. Dus zullen schapen en kippen een plek krijgen op ons bedrijf. De hoogstamboomgaard op ons veld onderhouden we verder en we gaan klein fruit aanplanten. Klanten die imker zijn, plaatsten hun bijenkasten op het veld. We willen onze klanten een totaalconcept aanbieden. Deze visie op landbouw leerde ik bij Landwijzer, waar ik een combinatie en samenhang van aspecten heb gezien, die ik eerder niet zag.”
– Benny (30 jaar), oud-cursist Landwijzer 2014, werkt samen met een collega-boer op CSA Oogstgoed in Gentbrugge
“Het uiterlijk van een appel zegt eigenlijk niets over het innerlijk van een appel. Daarom spreken we liever over het karakter van een appel en willen we mensen steeds laten proeven. Zo verkopen we een erg gele appel, die heerlijk is van smaak maar mensen om zijn kleur links laten liggen. Ze willen het liefst een rode, een blozende. Om die reden bieden andere verkopers hem niet graag aan. Wij laten klanten de appel proeven en velen vinden hem ontzettend lekker. En zo is deze specifieke appel bij ons nu één van de populairste. Wij helpen mensen om bij een appel terecht te komen die echt bij hen past, ook al is het er één waar ze op het eerst zicht niet voor zouden kiezen. Zelf leer ik nog steeds om de appel en de nuances ervan echt te beleven. Zo begin ik nu te merken hoeveel verschillen er zijn tussen een gangbare en een biologische appel. Op het eerste gezicht lijken ze erg op elkaar, maar als je het proeft en beleeft, lijken het bijna twee verschillende dingen. Ik zou het willen vergelijken met de wijnproeverij, met dit verschil dat het over meer dan smaak gaat. Dit is iets waar ik nu pas meer voeling mee krijg, maar de eerste zaadjes zijn hiervoor wel tijdens de Landwijzeropleiding gezaaid.”
– Ronald (35 jaar) oud-cursist Landwijzer 2008, staat sinds 2012 samen met zijn vrouw op de markt in het biologisch fruitkraam Onder de appelboom.
Maarten, Benny en Ronald volgde net als vele nieuwe bio-boeren dé praktijkopleiding voor biologische landbouw in Vlaanderen van Landwijzer. Tijdens het 2-jarig deeltijds leertraject worden de cursisten ondergedompeld in de theorie, de praktijk en de bedrijfseconomische realiteit en geven ze hun toekomst in de biologische landbouw concreet vorm. Ze combineren één lesdag per week met enkele dagen stage. De opleiding start in september in Gent en Antwerpen.
Droom jij ook van een toekomst in de biologische landbouw?
Schrijf je dan in voor de Info-avond op 9 en 15 juni zowel in Gent als in Antwerpen. Je bent ook welkom op een Open Lesdag op 28 mei (Akelei – Schriek – prov. Antwerpen) of 3 juni (De zaaier – Ruddervoorde – prov. West-Vlaanderen).
Meer info en een inschrijvingsformulier vind je op www.landwijzer.be