Ga naar de inhoud
overhandiging wervel info

Voor velen – ook politici – zijn landbouw en voedsel Europese (EU) en wereldwijde (WTO) materies. Ten dele is dit terecht; ten dele onterecht. De plaatselijke besturen kunnen wel degelijk een rol spelen om regionale landbouw te ondersteunen en om alternatieven in landbouw- en voedselproductie mee mogelijk te maken.

Uit het recente Dimarso-onderzoek ‘2016, inzetten op de toekomst’ blijkt dat de grote meerderheid van de Vlamingen Landbouw en voedsel dichtbij huis wezenlijk vindt: 92,9 % van de bevolking (15 jaar en ouder) ‘wil dat er in Vlaanderen blijvend voedsel geproduceerd wordt’ en 83,7 % vindt dat Vlaanderen in de toekomst nog een eigen land- en tuinbouw nodig heeft’.Onze meerjarencampagne ‘Denk globaal, eet lokaal’ sluit naadloos aan op deze breed  maatschappelijk gedragen consensus.

Daarom staan wij hier vandaag op de stoep van alle Vlaamse democratische partijen en zijn we te gast op het kabinet van Minister-President Leterme. Het behoort tot de beste traditie van Wervel om niet alleen studie- en actiewerk te voeren rond de Europese Landbouwpolitiek en landbouw in de context van WTO, maar ook de plaatselijke politiek op zijn verantwoordelijkheid te wijzen:

  • Op de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen 1994 bezorgden we vanuit een persconferentie op de Boerenmarkt van Gaasbeek aan alle Vlaamse gemeenten de krant ‘Landbouw met toekomst, ook een zaak van de Gemeente’.

  • Op de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen 2000 hielden we het colloquium ‘Landbouw: ook een zaak voor steden en gemeenten. De verslagkrant werd via de ‘Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten’ terug aan alle gemeentebesturen bezorgd.

  • Vandaag, 25 oktober, overhandigen we onze visietekst ‘Denk Globaal, eet lokaal’ aan alle leden van de partijbureaus. De partijvoorzitter ontvangt een bord uit onze set van eetborden, soepkommen, hennep T-shirts en hennep servietten met de gelijknamige slogan ‘Denk globaal, eet lokaal’. Momenteel zijn er heel wat restaurants, vormingsinstellingen en andere organisaties die deze producten aanschaffen. Misschien een tip voor de hoofdkantoren van onze Vlaamse partijen of voor de plaatselijke afdelingen?

Citaat uit de brochure ‘Denk globaal, eet lokaal’:

VOEDSELKILOMETERS

“Er gaat heel veel energie verloren vooraleer uw maaltijdje bij u in de ijskast terechtkomt. En wat dan gebeurt is zo mogelijk nog cynischer. Doordat voor iedereen exotische producten, met duizenden transportkilometers, de normaalste zaak van de wereld zijn geworden dragen we geen zorg meer voor onze voedingsproducten. Jaarlijks wordt immers meer dan 30kg voedingsproducten door het gemiddelde Brusselse gezin in de vuilnisbak gegooid. En denk maar niet dat het ergens anders beter is. Een licht gevlekte appel uit Nieuw-Zeeland, die meer dan 15000 km gereisd heeft, wordt vanwege dat vlekje zonder nadenken weggegooid. Die appel heeft meer gereisd dan sommige mensen in hun hele leven doen en toch hebben we er geen respect voor”

Uit: “Hoeveel kilometers bevat uw bord » , OIVO.

De brochure is op de eerste plaats bedoeld als een laagdrempelige kennismaking met het fenomeen van voedselkilometers. De consument wordt op een eenvoudige manier meegenomen in een bezinning over hoe ‘Denk globaal – eet lokaal’ kan uitpakken op ecologisch, economisch, sociaal en cultureel vlak.

FIETSTOURNEE DOORHEEN BRUSSEL, MAANDAG  25 SEPTEMBER 2006.

  1. 10u.: CD&V, Wetstraat 89, 1000  Brussel;
  2. 10u30: NVA, Liefdadigheidsstraat 39, 1210  Brussel;
  3. 11u. : VLD, Melsenstraat 34, 1000  Brussel;
  4. 16u.15: Kabinet Yves Leterme, Martelarenplein 19, 1000  Brussel
  5. 16u45 : SPA, Grasmarkt 105/bus 37, 1000 Brussel.
  6. 17u15: Spirit, Woeringenstraat 21, 1000  Brussel
  7. 18u15: Groen! Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070  Anderlecht

Voor contact i.v.m. deze actie:
Luc Vankrunkelsven (luc@wervel.be ) / 0472 71 48 73

Voor het verdere verloop van de campagne: Katrien Van Oost (katrien@wervel.be). Momenteel werken we namelijk in het kader van de campagne ‘Denk globaal – eet lokaal’ specifieke materialen uit, die de nieuwe gemeentebesturen vanaf 2007 kunnen gebruiken.

Verdere informatie zal u ook vinden op de site www.wervel.be , waarop u onder meer de ‘elektronische voedselkrant’ vindt.