Wervelweekend: zorg dragen van bodem tot winkelmand
Zin om bij te leren over ons voedselsysteem en er samen over na te denken? Hoe we kunnen werken aan een voedselsysteem dat goed is voor boeren, het klimaat én wat er op ons bord ligt? Kom dan naar dit inspiratieweekend van 15 tot 17 oktober om in fijne sfeer (met lekker eten, fijne mensen en een concertje) mee op zoek te gaan naar oplossingen.
Wat kan je verwachten?
Inspiratie, discussie én de nodige gezelligheid:
Afgelopen jaren ontstonden er steeds meer coöperatieve winkels in ons land. Burgers en boeren die de winstlogica van de grote distributie in vraag stellen, beginnen hun eigen winkel. Welke rol spelen ze om ons voedselsysteem lokaal, ecologisch en fair te maken? Arthur vertelt jou over de diversiteit van de coöperatieve winkels en over de dromen en de uitdagingen van de initiatiefnemers.
Hoe we naar landbouwbodems kijken, is historisch erg scheef gegroeid. We moeten landbouwbodems opnieuw als levend organisme gaan zien, dat – zodra de mens het toelaat – zichzelf gezond wil maken en wil herstellen. Na honderden miljoenen jaren onderzoek en ontwikkeling kunnen we vaststellen dat alle beestjes helpen!
Samen met jou denken we na hoe we met Wervel deze verhalen beter kunnen uitdragen in de samenleving. En daar hoort natuurlijk ook gezelligheid bij: lekker eten, samenzijn en een concertje! Op zondag bezoeken we een inspirerende en fijne plek: geitenboerderij ‘t Reigershof. Voor sommigen is Renaat Devreese geen onbekende. Hij vertelt je graag zijn verhaal en hoe zijn boerderij evolueerde tot een coöperatieve.
>> Klik hier om je in te schrijven
Programma
Vrijdag: start om 18u00
– Ontvangst
– Een avondmaaltijd met LEF
– Concertje: Stefan Timmermans en Melanie Scheys brengen met doedelzak en diatonische accordeon de folkmuziek tot leven. Ideaal om thuis te komen en te ontspannen.
Zaterdag: start om 10u00 (ontbijt om 9u)
– Voorstelling Wervel in 2021-2022
– Degrowth en systeemverandering. Interactieve lezing door Nick Meynen (met dank aan Literatuur Vlaanderen).
– Tot op de bodem onderzocht. Toelichting door Jeroen Watté, gevolgd door een brainstorm om het belang van bodemgezondheid beter bekend te maken.
– Lunch met LEF
– Coöperatieve winkels: Toelichting door Arthur Follebout, gevolgd door een brainstorm om coöperatieve winkels in de kijker te zetten.
– Avondeten met LEF
– Gezellig napraten bij een lekker drankje
Zondag: start om 10u00 (ontbijt om 9u), afsluiten rond 14u op het Reigershof
– Opruim (jawel!)
– Bezoek aan het Reigershof in De Haan, met aansluitende picknick met kazen van het Reigershof
Deelnameprijs
We hanteren voor het weekend een prijsvork van 20 tot 50 euro. Het normale tarief is 35 euro per persoon. Je kiest zelf welk tarief jij kan betalen. Door te kiezen voor het steuntarief (50 euro) maak je mee mogelijk dat andere mensen het reductietarief kunnen gebruiken. Je inschrijving is pas definitief na overschrijving van het gekozen bedrag op het rekeningsnummer van Wervel: BE97 5230 8030 3749 met als mededeling Weekend + Naam.
Praktisch
We slapen in Hopper Merkenveld in gedeelde slaapruimtes (3 kamers met elk 8 bedden, 1 kamer met 2 bedden)
Meer info over de bereikbaarheid vind je hier. Kom je met de auto? Wil je met iemand meerijden? Zoek via deze tool jouw carpool-vriendje: https://www.groupcarpool.com/t/xatmvq
Vind je moeilijk vervoer? We kunnen je ook nog komen ophalen aan het station van Brugge met een deelauto. Mail daarvoor naar karolien@wervel.be.
Eethuis Karoot kookt veganistische maaltijden met LEF voor ons, van vrijdagavond tot zondagmiddag.
Voor wie?
Het weekend is voor iedereen die zin heeft om bij te leren over ons voedselsysteem en om er samen over na te denken.
Vragen? Mail of bel karolien@wervel.be
>> Klik hier om je in te schrijven