Ga naar de inhoud
Met deze filmreeks vestigen we samen met Boerenforum, Bioforum, Solidagro en Greenpeace de aandacht op de praktische oplossingen die ontstaan in boerenhanden. Oplossingen die op een sociaal rechtvaardige manier het wereldvoedselprobleem als een kans zien… Een kans die we moeten grijpen!

Bekijk ook: deel 2 van de reeks Wereld zonder GGO’s

Gevaren voor de landbouw

Al decennialang wordt genetische manipulatie als een droomoplossing voor het wereldvoedselprobleem naar voren geschoven. Ondanks de snelle evolutie in het scherp stellen van ggo-technieken, zoals CRISPR, zien we weinig goeds uit de gentech-hoek komen. Er gaat veel gemeenschapsgeld naartoe, maar de resultaten bieden geen voedselzekerheid en geven meer macht aan een handvol zaadmultinationals als Bayer-Monsanto, Dupont en BASF.

Wat we wel zien op het terrein zijn boer.inn.en die op een innovatieve manier aan de slag gaan met robuuste rassen en gezonde, agro-ecologische landbouwtechnieken waar geen ggo’s nodig zijn. Deze  praktijkgerichte innovaties vinden hun weg vaak niet tot in de universiteiten, de grote mediakanalen en de politiek. Grijp mee deze kans: deel de filmreeks met #LandbouwFutureProof en #WereldZonderGGO. Zet zo toekomstgerichte landbouw mee op de kaart!

Alternatief voor zadenmultinationals

Vitale Rassen wil de zaadteelt opnieuw verbinden met het boerenbedrijf. Lien Vrijders legt uit dat boeren eeuwenlang de gewassen selecteerden die we nodig hadden en hierdoor ontstond een ongelooflijk grote diversiteit aan voedsel op ons bord. Een groot deel van die diversiteit zijn we nu helaas tegen hoge snelheid aan het verliezen.

‘Bij ons gebeurt de selectie op het veld. In een veld bloemkolen is geen enkele bloemkool identiek, zodat je bij plaagdruk nog altijd een mooie oogst zal hebben.’ Zo werken deze atypische boer.inn.en aan een veerkrachtig en weerbaar landbouwmodel met gewassen die aangepast zijn aan de uitdagingen van vandaag en morgen.

Ggo’s zouden honger de wereld uit helpen en het pesticidengebruik verminderen, maar het tegendeel is waar. Europa maakt plannen om nieuwe ggo-technieken vrij te stellen van de huidige strenge regels. Nina Holland, onderzoeker bij lobby-waakhond Corporate Europe, legt uit waarom veel boeren en wetenschappers juist pleiten voor het in stand houden van de bestaande regels.

‘Als ggo’s vrij worden gelaten, heeft dat desastreuze gevolgen voor het milieu, onze gezondheid en het dierenwelzijn. We moeten vooral kijken naar hoe we deze boeren kunnen helpen om de biodiversiteitscrisis en de klimaatcrisis te lijf te gaan. Zij moeten minder afhankelijk worden van een handvol zadenbedrijven die er vooral op gericht zijn om winst te maken voor hun aandeelhouders.’

Wat jij kan doen

Grijp mee deze kans: deel de filmreeks met #LandbouwFutureProof en #WereldZonderGGO. Elke week zetten we andere innovatieve, GGO-vrije helden in de kijker via onze Facebookpagina met zijn/haar verhaal.

Bekijk ook: deel 2 van de reeks Wereld zonder GGO’s