Ga naar de inhoud

In maart was het de avant premiere van de film Food Forest van Louis De Jaeger in Leuven. Avansa Oost-Brabant organiseerde een hybride event met film en panelgesprek, gemodereerd door onze collega Ineke Docx. Voedselbossen krijgen veel aandacht van een ruim publiek. Doel van de avond en de film was om juist ook aandacht te hebben voor de landbouw en hoe ‘voedselbossen’ daar aan kunnen bijdragen. Uit dat event vloeiden heel wat interessante tips voor wie op zoek is naar meer kennis en inspiratie over voedselbossen en agroforestry. Daarom bundelen we ze hier nog even.

Aandacht voor voedselbospioniers

In de documentaire Food Forest bezoekt Louis diverse voedselbospioniers in Vlaanderen, en gaat met hen in gesprek. Het geeft een gevarieerd beeld over de motivatie van pioniers, de mogelijkheden en resultaten die zij zien. Veerkracht in tijden van droogte, biodiversiteit , maar vooral ook de vreugde die mensen er uit putten, komen mooi in beeld. Meer weten over de documentaire? Wil je de film bekijken of een filmvoorstelling organiseren? Alle info over Food Forest vind je hier. De film is geschikt voor een breed nieuwsgierig publiek.  

In het panelgesprek werden de mogelijkheden en moeilijkheden aangevuld met verhalen van 3 andere pioniers: Lien Vrijders van Regeneratieve boerderij Overvloed, Franky Bossuyt van Voedselbos De Wildernis en Laurence Claerhout van Voedselbos Forest Farm.

Zij gaven heel wat interessante tips als antwoord op diverse vragen uit het publiek. Avansa Oost-Brabant bundelde de tips in onderstaande lijst. Omdat we vaak vragen krijgen van mensen die op zoek zijn naar meer informatie over agroforestry delen we deze tips ook graag. Voor wie zich verder wil verdiepen in de mogelijkheden van voedselbossen en andere vormen van agroforestry vind je hier alvast heel wat inspiratie.

Over de verschillende facetten van het landbouwkundig beheer in een agroforestry systeem, kan je het mooie portret van de helaas in 2019 overleden pionier Martin Wolfe van Wakelyns Agroforestry bekijken, dat Wervel vertaalde.

Extra inspiratie vind je bij: