Ga naar de inhoud

‍Met onze consumptie hebben we een grote invloed op onze omgeving en op het leven van anderen. Die impact kunnen we positiever maken. Enkel kopen wat we nodig hebben en kiezen voor duurzame alternatieven helpt.

Bokaal is een verpakkingsvrije winkel in Tielt. Je vindt hier je dagelijkse portie fruit, granen, groenten, zuivel, dranken en brood, maar ook verzorgings- en huishoudproducten en boeken. Bij Bokaal winkel je lokaal, biologisch en verpakkingsarm. Je koopt er onverpakte en herbruikbare, biologisch afbreekbare producten. 

Jullie zijn niet meteen gestart met een winkel?

Het idee van de verpakkingsarme winkel is organisch gegroeid. Het startte met een kleine verkoopactie opgezet in het kader van de Warmste Week onder de naam WOP! De actie kon op veel enthousiasme rekenen en we besloten om samen met een paar vrienden een zero waste initiatief op te starten. Eind 2019 openden we de verpakkingsarme winkel Bokaal.

We willen op die manier vooral anderen inspireren. Het blijft immers een uitdaging om mensen te laten overschakelen naar iets anders dan wat ze gewoon zijn. De al overtuigde mensen krijgen we gemakkelijk mee in ons verhaal, maar het is niet evident om het brede publiek te betrekken. ‍

Waarom zero-waste?

Plastic is een wereldwijd probleem. Het is overal, in water, bodem en lucht. Zowel dier als mens heeft er op één of andere manier last van. Het vervuilt de planeet in een ongekend hoog tempo. In Tielt alleen al worden bijvoorbeeld jaarlijks naar schatting meer dan 2 miljoen maaltijdverpakkingen na eenmalig gebruik weggegooid. En dit gebeurt wereldwijd, met gemiddeld een vrachtwagen aan plastic afval die per minuut in de oceaan belandt. 

Het is dus aan de mens om het tij te keren door minder overbodig plastic te gebruiken. Door de keuzes die je dagelijks als consument maakt, heb je impact op de globale problemen rond onder meer klimaat en milieu, zoals plasticvervuiling. Acties op niveau van beleid en regelgeving blijven belangrijk voor een grotere impact, maar ondertussen kan je zelf aan de slag in je eigen directe omgeving, samen met mensen in jouw gemeenschap.

We beseffen vaak niet welke gevolgen onze keuzes hebben. Meestal is slechts een klein deel ervan zichtbaar. Met kleine initiatieven proberen wij op een toegankelijke en concrete manier de verborgen impact zichtbaar te maken. Samen inzetten op minder verpakking is er een van.

Jullie combineren zero-waste met lokale, ecologische en faire producten?

Klopt. We proberen onze producten zo dichtbij mogelijk aan te kopen. Zo werken we samen met bioboer ‘t Oostgoed vlakbij Tielt waar je een groentepakket kan bestellen dat je kan afhalen in onze winkel. We verkopen ook honing en chocolade geproduceerd in Tielt. En onze biologische, onverpakte koffie komt uit de eerlijke handel via een heel directe, korte keten.

Zijn er nog andere problemen waarrond jullie bewustwording creëren?

Met WOP (Wijzer Omgaan met de Planeet) zetten in op verschillende thema’s: ontbossing, fast fashion, plastic afval, digitale en elektronische voetafdruk en verborgen impact. We delen hierover informatie, geven tips en inspirerende ideeën om zelf actie te ondernemen. Bij Bokaal is er zo bijvoorbeeld het ruilrek voor kledij waarmee we de problematiek rond textiel willen duiden zowel qua arbeidsomstandigheden als de problematiek van waterverontreiniging. 

Verpakkingsvrij en duurzaam winkelen bij Bokaal is een van de manieren waarop je als consument het verschil kan maken en kiezen voor een positieve impact en verkleinde voetafdruk. Onze planeet heeft immers grenzen en de mens dus ook.


Contact

Foto’s: Astrid Agemans