Ga naar de inhoud
Image

De Latijnse naam van deze eenjarige peulvrucht is Glycine max. Zij behoort tot de familie van de Fabaceae en levert een eetbare boon op met een zeer hoog gehalte aan eiwitten en olie. De huidige plant stamt vermoedelijk af van een in Centraal China voorkomende wilde peulvrucht.

Bijzonder is het vermogen van de plant om stikstof dat zich in gasvorm in de lucht bevindt, tot vaste stof te binden en aan het wortelgestel van de plant af te zetten. Dat gebeurt in samenwerking met de bacterie Rhizobium in een vorm van symbiose. Het is een soort van natuurlijke bemesting met nitraten waardoor de kwaliteit van de grond verbetert. De plant kan tot twee meter hoog worden, maar meestal blijft het iets kleiner dan een meter. Het is een zelfbestuiver. Soja is van oorsprong een subtropische plant maar kan nu door veredeling verbouwd worden tot op 52 noorderbreedtegraad. Vorst is dodelijk voor de sojaplant. Geoogst moet voordat de peulen openspringen en kan alleen met een luchtvochtigheid van minder dan 13 procent. Anders treedt er rotting op. Soja is in China al vijf duizend jaar in gebruik als voedselgewas en medicijn.

De zaden van de sojaplant bevatten 18 procent olie en 72 procent droge stof, waarvan ruim de helft bestaat uit eiwitten. Omdat er weinig zetmeel in zit is het een gezonde boon, in het bijzonder voor diabetici.

samenstelling van de sojaboon

Bij een vochtgehalte (hoofdzakelijk water) van de sojaboon van 11% zijn de overige bestanddelen:

  • 18 % olie (waarvan lecithine 0,5%)
  • 37 % eiwitten
  • 28 % koolhydraten
  • 6 % ruwe vezels
Die samenstelling maakt soja tot een edel voedingsmiddel, te meer daar de olie essentiële aminozuren, vetzuren en de eiwitten 8 essentiële aminozuren leveren. “Essentieel wil zeggen dat ons organisme die voedingsstoffen nodig heeft, maar zelf niet aanmaakt. Van alle plantaardige eiwitten is de eiwitsamenstelling van soja de enige die ‘volledig’ is, dat wil zeggen alle acht essentiële aminozuren zijn aanwezig. Ook zijn sojabonen bijzonder rijk aan vitaminen en mineralen. De sojaboon is rijk aan poly-onverzadigde vetzuren en bevat geen cholesterol. Sojabonen zijn ook een goede bron van calcium, ijzer, zink, fosfaat, magnesium, B-vitamines, folaat.

Niet alleen is de samenstelling van soja waardevol in de voeding. Ze is ook economisch als troef uit te spelen: door de gunstige olie-eiwit verhouding kan de industrie er twee keer munt uit slaan. Soja is dus een heel waardevol product, zeker als het rechtstreeks door mensen geconsumeerd wordt, maar zeker geen heilig boontje.

ImageImageImageImageImage