Ga naar de inhoud

Kurijn Buys is een bezige bij die graag weet hoe dingen werken. Hij is met duizend-en-een projecten bezig. Zo organiseerde hij onder andere het Transitiefestival, vond hij in een vorig leven nieuwe muziekinstrumenten uit en is hij bezig met intuïtieve software te maken die samenwerking faciliteert. De rode draad in al die projecten is het sociale aspect. Hij nam ook deel aan het Lokaal Boerentraject in Antwerpen. We vroegen hem hoe hij dat beleefde.

Kurijn Buys

Waarom heb je meegedaan aan het Lokaal Boerentraject? 

Kurijn: “Nieuwsgierigheid. Ik voelde al een tijd dat ik meer wilde weten over waar mijn eten vandaan komt. Productie van voedsel is zo belangrijk. Vroeger was ik me daar niet zo bewust van. Ik lig wakker van hoe het in de wereld aan het verlopen is. Ik neem altijd mijn tijd: ik ben niet iemand die meteen springt, ik wil eerst kijken en begrijpen. Na veel observatie voel ik me dan geroepen om iets te doen. Zoals bijvoorbeeld het Transitiefestival organiseren. Er zijn oplossingen en ik wil daar graag aan bijdragen. ”

“Daarnaast wilde ik ook kijken wat de noden zijn binnen de landbouw om te kijken of ik daar iets van kan invullen. Voor mij is die nieuwsgierigheid en het proberen kijken naar oplossingen voor bepaalde noden intrinsiek verbonden.”

En wat heb je vastgesteld van noden in de landbouw?

Kurijn: “Ik merk dat ook in de landbouw samenwerking cruciaal is. Alles wat je doet moet essentieel zijn.”

Wat was het interessantste dat je hebt geleerd?

Kurijn: “Dat voor boeren ook niet alles duidelijk is. Ze experimenteren veel om meer te weten te komen, maar vaak weten ze ook niet waarom iets werkt. Dat verraste me. Daarmee wil ik niet zeggen dat boeren zomaar wat doen, he.”

“Ook de invloed van de bodem op voeding. Dat is zo logisch als je erover denkt, maar ik had er nog niet bij stilgestaan. Er komt zoveel meer bij kijken dan gewoon wat water en meststof toevoegen. Die kennis wil ik nu gaan toepassen bij een buurtmoestuin.”

“De invloed van de bodem op voeding. Dat is zo logisch als je erover denkt, maar ik had er nog niet bij stilgestaan.”

Kurijn Buys

Wat vond je van het traject en de onderwerpen die aan bod kwamen?

Kurijn: “Super interessant. Ik ben heel tevreden over de variëteit aan inzichten die ik heb opgedaan. Bij bijvoorbeeld ons bezoek aan de CSA boerderij merk je het belang van samenwerking. Het ging vaak over biologische en agro-ecologische landbouw en dat vind ik heel interessant. Maar we zijn ook bij een ‘gangbare’ boer langsgegaan. Dat werd niet gedaan met de instelling dat die verkeerd bezig is. Het was echt luisteren naar het verhaal en de dagelijkse werking, waardoor je een goed beeld krijgt van het boerenleven.”

“Het is ook niet enkel informatie die op je afkomt. Je leert die mensen ook kennen, zowel de andere deelnemers als de boeren.”

Is jouw beeld van boeren veranderd?

Kurijn: “Ja. De boeren in dit traject spraken zo oprecht. Het was aangenaam om te zien dat er ook heel wat jongere boeren in het traject zitten. Iedereen was jong van geest.”

“Het beeld dat we in de media krijgen, is van boze boeren. Als het goed gaat, komen ze niet in het nieuws, dus dat hoor je niet. Ik vond hen vooral heel hoopgevend. Af en toe werd het ook best emotioneel over hoe het allemaal verloopt. Er zijn tranen gevallen. Je ziet hoe die van heel diep er toch voor kiezen om boer te worden en te blijven gaan. Wauw.”

Hoe gaat het voor jou verder?

Kurijn: “Ik weet weer heel wat meer over landbouw en dat ga ik ongetwijfeld in mijn andere projecten meenemen!”

Ook interesse om deel te nemen aan een Lokaal Boerentraject? Check onze agenda voor een traject in jouw buurt!