Ga naar de inhoud

De barunoot is afkomstig van inheemse bomen uit de Cerrado. Dat is een 45 miljoen jaar oud Braziliaans ecosysteem met de omvang van West-Europa. Familieboeren in het gebied van de Urucuia riviervallei hebben het duurzaam beheer onder hun hoede.

De productie van de noten gebeurt op agro-ecologische wijze door COPABASE (Coöperatie voor Duurzame Familiale Landbouw op basis van Solidaire Economie) in Arinos. Elke stap in het productieproces krijgt daarbij bijzondere aandacht. Op die manier staat de coöperatie garant voor het behoud van de identiteit van het gebied, de traditionele levenswijzen, de inheemse landschappen, ecosystemen en biodiversiteit. Tegelijkertijd geneert de productie van de barunoten voor voedselzekerheid en inkomen voor de lokale gemeenschappen en zijn ze een alternatief voor de export monocultuur waaronder het gebied lijdt.

De barunoten behoren ook tot de top 3 van de gezondste noten in de wereld. Je kan de noten serveren als aperitief of snack. Ze worden gebruikt bij de bereiding van ijs en knapperige zoetigheden, om brood, cake en koekjes te verrijken en plantaardige melk van te maken.

Wat is Wervel?

Wervel is een beweging die vanuit verbinding werkt aan een gezond voedselsysteem. We kaarten problematieken aan en maken alternatieven zichtbaar. Met eerlijke prijzen voor boeren, mensen die voedsel weer in eigen handen nemen en de herstellende kracht van agro-ecologie. Kortom: met respect voor boeren, eters en onze planeet.

Waar kan ik barunoten kopen?