Ga naar de inhoud

Op 27 april kregen bijna 200 kinderen van Freinetschool De Vlieger een lunch met LEF geserveerd. De lokale, ecologische en faire ingrediënten van vijf bioboeren uit de streek, het Gentse restaurant Avalon en de Gentse fietskoerier Cargo Vélo maakten dat we konden genieten van een lekkere, verse, seizoensgebonden en gezonde maaltijd van.

 

 

Wat stond er op de menu?

  • preisoep
  • aardappelen, gebakken jonge worteltjes, bonenballetjes, tomatensausje,
  • gemengde seizoenssalade met dressing
  • appel en vers geperst vruchtensapje

De kinderen smulden van de lunch met LEF. Er bleven niet minder dan 200 leerlingen eten, terwijl het er anders maar een 80-tal zijn. Ook ouders, leerkrachten, directie en keukenpersoneel waren blij met het initiatief. “Mocht het eten elke dag LEF zijn, dan eet mijn kind altijd op school”, hoorden we van vele ouders.

Ook Gents schepen van Onderwijs Elke Decruyenaere liet het haar smaken. Met haar zullen we in de nabije toekomst bekijken hoe we tot een lunch met LEF kunnen komen voor alle Gentse stadsscholen, iedere dag.

Natuurlijk kan dit niet van de ene dag op de andere. Er dient een stappenplan opgemaakt te worden. We kunnen bijvoorbeeld beginnen met tien procent lokale, ecologische en faire schoolmaaltijden zodat landbouwers en cateraars zich kunnen organiseren. In Kopenhagen ging men in tien jaar tijd naar 90% biologische maaltijden in scholen en overheidskantines.

 

 

AVS verslagIn de pers
AVS
VILT
De Gentenaar
Het Nieuwsblad
Blog Low Impact Man

 

5 bio-boerderijen uit het Gentse leverden de groenten en aardappelen
Livinushof
De Zwaluw
Eeties
De Kollebloem
Oogstgoed

De maaltijd werd bereid door Restaurant Avalon. De logistiek werd verzorgd door Cargo Vélo

Met dank aan
Wervel vzw
Burgerboef
Freinetschool De Vlieger