Ga naar de inhoud
inspirerend en geslaagd

Onder het motto: ‘Voedsel terug in eigen hand’ vond in Den Bosch tussen 4 en 11 juli het landbouwactiekamp plaats, georganiseerd door Aseed. Een kort verslag.

 

Temidden Den Bosch werd met de zeis een verwilderd stuk grond toegankelijk gemaakt om tenten op te plaatsen. Het goedgevulde programma bestond uit workshops en ook een “alternatieve landbouwmarkt” met informatiefolders, kranten en boeken (oa. van Wervel). De open dag zaterdag werd goed bezocht door de buurtbewoners, die over het algemeen positief stonden tegenover het actiekamp.

In de workshops was er aandacht voor duurzame methodes van tuinieren zoals permacultuur en een wegwijzer bij het bewaren en vermeerderen van zaden. Er was ook info over transition towns, waar men lokale gemeenschappen betrekt in een energiezuinig systeem met lokale voedselproductie en -handel. Andere workshops gingen over ggo’s, campagnes tegen schaliegas en steenkoolgas, het Europese landbouwbeleid, voedselsoevereiniteit, landgrabbing en slow science. Er waren ook workshops over vaardigheden in activisme, die uitmondden in een actie bij veevoederfabriek De Heus in Den Bosch. Die actie plaatste het gebruik van genetisch gemanipuleerde Zuid-Amerikaanse soja als veevoeder in de schijnwerpers, en in het bijzonder het feit dat daarvoor gigantische oppervlaktes worden ingepalmd ten koste van het Braziliaanse regenwoud, lokale boeren en lokale gemeenschappen. De bedoeling bij De Heus was de toegangspoorten voor de vrachtwagens te blokkeren en de mogelijkheid te hebben om publiekelijk een gesprek te hebben met een directielid. De politie was van te voren op de hoogte geraakt en ‘s morgens waren ze al vroeg aanwezig. Toch is de actie succesvol geweest: de poorten waren effectief een halve dag geblokkeerd en in samenspraak met het bedrijf zorgde de politie ervoor dat een algemeen directeur tegen de middag beschikbaar was voor een discussie met de actievoerders.

Dominique Brosteaux
www.landbouwactiekamp.net