Ga naar de inhoud


Landbouwer Pierre Roman uit de Henegouwse gemeente Elzele heeft een speciale graankachel laten bouwen voor zijn alternatieve brandstof: granen die niet meer geschikt zijn voor consumptie of voor de handel in zaaigranen. Heel de hoeve van de boer ruikt heerlijk naar vers gebakken brood. Eén uur warmte kost hem amper één eurocent.

De graankachel kostte Roman 2.700 euro, maar nu verwarmt de landbouwer zijn hele woning – 6.000 kubieke meter groot – op een wel erg goedkope manier: "Een halve kilo granen levert me een dik uur warmte op en kost me welgeteld één cent. Kan het goedkoper? Het ligt voor de hand dat ik flink kan besparen".

Roman liet de robuuste graankachel speciaal smeden uit hoogwaardig staal. Een ventilator zuigt zuurstof aan die nodig is om het graan in mindere of meerdere mate te laten branden. Een tweede ventilator blaast de warme lucht doorheen alle kamers van de hoeve. Beide blazers worden aangedreven door een kleine motor die draait op 12 volt. Achteraan de kachel bevindt zich een vergaarbak voor 25 kg granen die de vuurhaard regelmatig voeden. De kachel brandt bestendig, dag en nacht. "Veel andere landbouwers zijn al nieuwsgierig komen kijken", aldus de boer.

In een voorraadschuur ligt een mengeling van 20 ton granen gestockeerd, handig verpakt in zakjes van 25 kg, die elk geschikt zijn voor een verbrandingsbeurt van anderhalve dag. "De granenkachel is niet echt esthetisch maar wel praktisch", zegt Roman. "Slechts om de veertien dagen moet de aslade worden gereinigd en we hoeven geen roetaanslag te vrezen in de schouw. Met twee kilo graan bereik ik dezelfde warmtecapaciteit als met één liter mazout. Bovendien is onze graankachel heel gezellig. We genieten echt van het brandende haardvuur”, besluit de Vlaamse boer.(KS)

Bron: VILT