Ga naar de inhoud

De productie van etha­nol voor brandstoffen in de Europese Unie bedroeg vorig jaar 1,56 miljard liter, een stijging van 71 procent in vergelijking met 2005. Dat meldt de European Bioethanol Fuel Association (eBIO). Duitsland en Spanje zijn de belangrijkste producenten van bio-ethanol, met respectievelijk een productie van 431 en 402 miljoen liter. De productie breidt zich sterk uit in Frankrijk, waar de overheid steunmaatregelen nam.

Er zijn in de EU elf landen waar vorig jaar al bio-ethanol werd geproduceerd. Dat aantal zal zich in de komende jaren uitbreiden gezien de plannen die in diverse lidstaten op stapel staan. In ons land kregen Bio Wanze (Wanze), Alco Bio Fuel (Gent) en Tate & Lyle (Aalst) een vergunning van de federale regering voor de productie van bio-ethanol voor de periode 2007-2013. Bio Wanze mag in die tijdspanne 750 miljoen liter produceren, Alco Bio Fuel 543,5 miljoen liter en Tate & Lyle 192 miljoen liter.

In de EU werd vorig jaar iets meer dan 1,7 miljard liter aan bio-ethanol verbruikt. 230 miljoen liter werd ingevoerd uit Brazilië, met name door het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Finland. In het laatste geval werd het ingevoerd voor de productie van ETBE, een zuurstofhoudende octaanverbeteraar voor benzine.

Overgenomen uit VILT 29/03/2007