Ga naar de inhoud
Kaalslag in de amazone

Al tien jaar circuleren e-mails op het internet dat het Amazonewoud door nieuwe wetgeving bedreigd wordt. In mei 2011 stemde het Braziliaanse parlement in met de uitholling van de bestaande wet ter bescherming van de enorme biodiversiteit, die zich in Brazilië bevindt. Het wetsvoorstel moet nu naar de senaat en dan ter ondertekening naar president Dilma Rousseff. De president kan nog haar veto geven. Vandaar dat Avaaz een hoogstdringende, internationale petitie-actie opzet.

Beste vrienden,

De Amazone loopt serieus gevaar. Het Braziliaanse parlement heeft ingestemd met de uitholling van wetgeving die de bossen beschermt. Als we nu niet handelen, worden uitgestrekte gebieden van de ‘longen’ van onze planeet blootgesteld aan kaalkap.


Het besluit heeft woede en protesten door het hele land veroorzaakt. En de spanning neemt toe – tijdens de afgelopen weken werden verschillende milieuactivisten om het leven gebracht, ogenschijnlijk door gewapende misdadigers die werden ingehuurd door illegale houthakkers. Het tijdstip van deze moorden is essentieel — er wordt geprobeerd kritiek de mond te snoeren op het moment dat de wet in de Senaat wordt besproken. Maar als wij President Dilma zover krijgen de politieke druk te weerstaan en het wereldtoneel als een leider te betreden, kan zij haar veto uitspreken tegen het besluit.

Het Amazonewoud is in gevaar. Het Braziliaanse parlement wil strenge wetgeving ter bescherming van het bos versoepelen en dappere Braziliaanse activisten worden vermoord omdat ze zich hier tegen uitspreken.Het is tijd om deze strijd wereldwijd te voeren – als wepresident Dilma gezamenlijk vragen haar veto over dit wetsontwerp uit te spreken, kunnen we de Amazone redden.

Knop 'Teken de petitie'

79 procent van de Brazilianen steunt een veto van Dilma tegen het aanpassen van de wetgeving, maar hun stemmen worden aangevochten door de houthakkerslobby. Het is nu aan ons om de inzet te verhogen en de bescherming van het Amazonewoud tot een wereldzaak te maken. Help ons een grootse oproep te doen om het moorden en de illegale houtkap te stoppen, en het Amazonewoud te redden. Teken de petitie hieronder — zodra we 1 miljoen handtekeningen hebben wordt de petitie aan Dilma overhandigd:


http://www.avaaz.org/nl/save_the_amazon/?vl

Mensen zijn gek op Brazilië! De zon, de muziek, het dansen, het voetbal, de natuur — het land inspireert miljoenen mensen over de hele wereld. Om deze reden is Brazilië gastheer voor het volgende WK voetbal en ontvangt Rio in 2016 de Olympische Spelen en volgend jaar de ‘Earth Summit’, een overleg om het langzame afsterven van onze planeet te stoppen.

Deze liefde is niet misplaatst — het Amazonewoud is onmisbaar voor al het leven op aarde — 20 procent van de zuurstof en 60 procent van ons drinkwater is afkomstig van dit schitterende regenwoud. Daarom is het ontzettend belangrijk dat wij het samen beschermen.

Maar Brazilië is ook een land dat zich snel ontwikkelt, en dat vecht om tientallen miljoenen uit de armoede te halen. Hierdoor is de druk op politieke leiders voor groen licht voor commerciële kaalkap en mijnontginning zeer hoog. Het is om deze reden dat ze gevaarlijk overhellen naar versoepeling van milieubescherming. Plaatselijke actievoerders worden vermoord, geïntimideerd en het zwijgen opgelegd. Het is nu aan Avaaz-leden wereldwijd om de Brazilianen te steunen en de Braziliaanse politici aan te sporen sterk te zijn.

Velen van ons hebben in eigen land meegemaakt dat economische groei ten koste gaat van natuurlijk erfgoed. Water en lucht raken vervuild, bossen verdwijnen.

Voor Brazilië is er een alternatief. De voorganger van Dilma zorgde voor een spectaculaire afname van ontbossing en legde de grondslag voor een internationale reputatie als land dat milieubehoud combineert met grote economische groei. Samen kunnen we bij Dilma aandringen het werk van haar voorganger voort te zettenteken de petitie om het Amazonewoud te redden, en stuur deze e-mail daarna door naar zoveel mogelijk anderen:

http://www.avaaz.org/nl/save_the_amazon/?vl

De afgelopen drie jaar zijn Braziliaanse Avaaz-leden een stuk dichter bij de wereld gekomen die we allemaal wensen: Naast het behalen van een mijlpaal voor nieuwe wetgeving tegen corruptie, kregen ze hun regering zover een leidinggevende rol te spelen binnen de VN, om de mensenrechten in het Midden-Oosten te beschermen en democratie te steunen, en mensenrechten in Afrika en daarbuiten te beschermen.

En nu, terwijl dappere Braziliaanse actievoerders worden gedood voor het beschermen van een cruciale wereldbron, kunnen we samenwerken aan een internationale beweging om het Amazonewoud te redden en om Brazilië nogmaals als een ware internationale leider te erkennen. Teken de petitie, en stuur daarna deze e-mail naar zoveel mogelijk anderen:

http://www.avaaz.org/nl/save_the_amazon/?vl

Met hoop,

Emma, Ricken, Alice, Ben, Iain, Laura, Graziela, Luis en de alle leden van het Avaaz-team.

MEER INFORMATIE

NRC – Twee doden bij aanname ontbossingswet bij Braziliaanse Amazonewoud:
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/05/25/twee-doden-bij-aanname-ontbossingwet-braziliaanse-kamer/

Greenpeace – Een zwarte dag voor de Amazone:
http://www.greenpeace.nl/Nieuws_2011/Een-zwarte-dag-voor-de-Amazone

(In het Engels)

BBC –Brazilië keurt ‘achteruitkerende’ woudcode goed:
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-13544000

AP — Nog een Amazone-activist vermoord in het houthak-conflict:
http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5gpeblqINNdOyGwLJOL2QRXInY4bA?docId=CNG.b3569aafd06fe78f58be73c5faaa97a5.7

Mongabay – Meerderheid van Brazilianen wijst verandering in de boswetgeving af:
http://news.mongabay.com/2011/0611-amazon_code_poll.html

Science Insider – Bijval voor voorgestelde Braziliaanse boswetgeving:
http://news.sciencemag.org/scienceinsider/2011/05/furor-over-proposed-brazilian.html

Guardian – Dood in de Amazone: een oorlog gevochten voor ons allemaal:
http://www.guardian.co.uk/environment/damian-carrington-blog/2011/jun/15/amazon-rainforest-brazil-murder

Washington Post – Het Braziliaanse parlement stemt in met soepeler bosbescherming:
http://www.washingtonpost.com/world/brazils-lower-house-approves-looser-forest-protections/2011/05/25/AGgXnaBH_story.html

Braziliaans wetsontwerp bedreigt de Amazone:
http://blogs.ft.com/beyond-brics/2011/05/26/brazils-forestry-bill-threat-to-amazon