Ga naar de inhoud

"Distributie sleutel tot vervanging soja in voeder"

Greenpeace en Wervel trokken woensdagmorgen naar de algemene vergadering van Fedis, de Belgische federatie van distributieondernemingen. Ze overhandigden er verschillende documenten over de sociale en ecologische impact van de grootschalige sojateelt. Volgens beide organisaties speelt de distributiesector een beslissende rol bij het vervangen van soja in veevoeder.

Greenpeace voert al meerdere maanden actie opdat geen GGO-soja en soja uit het Amazonewoud gebruikt zou worden in veevoeder. De grootschalige sojateelt in Latijns-Amerikaanse landen respecteert het milieu niet en draagt ook niet bij aan het welzijn van de lokale bevolking, luidt het bij de milieuorganisatie.

"In amper een paar jaar tijd is het soja-areaal in het Braziliaanse regenwoud gegroeid tot 1,2 miljoen hectare. Dat is bijzonder zorgwekkend", meent Veerle Dossche van Greenpeace. "De aanwezigheid in deze regio van tenoren uit de agro-industrie zoals Monsanto en Cargill, belooft weinig goeds met het oog op het stopzetten van deze vernietigende landbouwpraktijken".

Volgens Greenpeace is het essentieel om de drijvende kracht achter de soja-expansie aan te pakken. "En dat is de vraag", zegt Greenpeace-campagnedirecteur Wendel Trio. "Het gebruik van soja, al dan niet genetisch gemanipuleerd, kan onder meer verminderd worden door om te schakelen naar lokaal geteelde eiwitten". In 2005 publiceerde de milieuorganisatie een rapport waarin werd aangetoond dat het zelfs economisch rendabel is om melkvee te voederen met gras en klaver.

Wervel en Greenpeace overhandigden Fedis woensdagmorgen drie concrete eisen. Ze vragen aan de federatie om verder werk te maken van GGO-vrij diervoeder. Daarnaast willen ze ook dat Fedis stappen onderneemt om te garanderen dat er geen Amazonesoja meer wordt gebruikt en dat er initiatieven genomen worden om het vervangen van soja door lokale teelten mogelijk te maken.

Eerdere berichtgeving over de acties van Greenpeace:
14/4/06: Debergh: "Soja hoofdzakelijk voor menselijke voeding"

060517VILT