Ga naar de inhoud
Flyer van JNM Duurzame Landbouw

De JNM (jeugdbond voor natuur en milieu) presenteert een reeks soirées en debatten over hoe onze huidige landbouw er uit ziet en waarom het zo belangrijk is de transitie naar duurzame landbouw te maken. Van 23 februari tot 6 april in Gent. Meer info op: www.jnm.be/duurzamelandbouw.

Ze gaan telkens door in de Universiteitstraat 4 in Gent om 19u30. De toegang is gratis. Volgende thema’s komen aan bod:

23 februari – Voedselsoevereiniteit: een nieuw wapen in de strijd tegen honger?

Een miljard mensen op de wereld lijden nog steeds honger. Omdat het klassieke model van voedselzekerheid maar niet in staat lijkt een krachtig antwoord te formuleren, wordt voedselsoevereiniteit vandaag naar voren geschoven als alternatief. Voedsel wordt in deze benadering herbevestigd als mensenrecht, eerder dan als handelswaar. Boeren moeten in de eerste plaats prioritair voor hun eigen gemeenschap kunnen produceren, en bij uitbreiding voor hun land of regio. Met sprekers van Wervel en La Via Campesina.

1 maart – Landschap van de toekomst

Met de opkomst van globalisering, industrialisatie en grootschaligheid in de landbouw verdwenen veel van onze kleinschalige landbouwlandschappen. Grotere verwevenheid tussen landbouw en natuur levert echter de maatschappij ecologisch en de boer economisch voordeel op. Met sprekers van Wervel, Proclam vzw, VLM, boerenbond en een landbouwer. Ze vertellen over de noodzaak aan verwevenheid tussen landbouw en natuur, beheersovereenkomsten, agro-beheersgroepen en agroforestry.

9 maart – Van boer naar bord

We hebben dringend nood aan een ander consumptiemodel, korte keten consumptie biedt een oplossing door boer en consument dichter bij elkaar te brengen. Boeren delen hun ervaringen en Voedselteams licht het concept toe. Boerenmarktje en proeverkes achteraf.

16 maart – Europees landbouwbeleid, op naar de hervormingen

We duiken in het Europees landbouwbeleid met Bart Staes, Thierry Kesteloot (Oxfam), Bavo Verwimp (Wervel), Jean-Pierre De Leener (landbouwer) en Leen Schrevens (Groene Kring, Boerenbond), gemodereerd door Alma De Walsche (MO-magazine). Ze geven elk hun visie op de komende hervormingen.

23 maart – Een blinddate met GGO’s

In deze soirée proberen we terug een basisdiscussie te voeren over GGO’s. We hebben het niet over de wetenschappelijke relevantie van genetisch onderzoek, maar eerder over wie deze techniek ten goede komt, en of de sociale weerslag ervan niet een duurzaam omspringen met de aarde in de weg staat.

29 maart – Durf tuinieren zonder!

Zowel in de landbouw, de industrie, de overheid als bij mensen thuis wordt er gretig gebruik gemaakt van pesticiden om allerlei plagen, ziekten en onkruiden te bestrijden. Ontdek met Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) de gevaren en hoe het ook anders en zonder kan!

6 april – Planeet Aarde: TE KOOP

Tegenwoordig is grond onderwerp geworden van speculatie. Dit levert zowel bij ons als in het zuiden problemen op. Overal gaan boeren kopje onder. Koen Dhoore (Landwijzer) bespreekt de situatie hier en Oxfam Solidariteit kadert het probleem in een globale context.