Ga naar de inhoud
Wat kost dat feitelijk, ne patat?

Als beweging voor gezonde landbouw, vindt Wervel rechtvaardige prijzen belangrijk. In een voedselketen met LEF (Lokaal – Eco – Fair) ziet Wervel de boer dan ook als prijszetter en niet langer als prijsnemer. Om boeren (en andere actoren in de keten die eerlijk willen handelen) te helpen een zicht te krijgen op een eerlijke prijs, maakte Wervel samen met boeren alvast voor aardappelen een rekentabel die zicht geeft op de eigen kosten inclusief loon. Wervel is verheugd dat ook in Wallonië stappen naar eerlijke relaties in de voedselketen worden gezet en hoopt met de rekentabel bij te dragen aan eenzelfde dynamiek in Vlaanderen.

Wervel ging in gesprek met aardappelboeren en stelde alvast voor aardappelen een rekentabel op die boeren toelaat om de discussie over eerlijke prijzen te objectiveren, voor zichzelf en al wie volgt in de keten. Cruciaal onderdeel daarin is de loonkost, want de onzichtbare hand van de markt, noch het Europees Landbouwbeleid garanderen vandaag een leefbaar inkomen. Wat kan voor aardappelen, kan ook voor andere voeding.

De nood is hoog. Eind november wierp groenteteler Ilse Rollez van het Pilkemhof de knuppel in het ‘groentehok’ met een Open Brief aan de grootwarenhuizen. Haar brief blijft dit voorjaar doorzinderen. Wervel zocht haar op voor een interview. Het gesprek met Ilse, Henk en collega-vriend Tonny Hoste verdiept de hartenkreet in de Open Brief en maakt de schrijnende onrechtvaardigheid heel concreet. De rol van de veilingen, landbouworganisaties, warenhuizen en het fameuze ketenoverleg komen in ‘t vizier. Uit het interview: “Het laatste jaar kregen we voor prei tussen 9 en 25 cent per kilo, terwijl het minstens 35 cent kost. In de supermarkt betaal je meer dan €1,20.”

Groentenboer Tijs Boelens van de Groentelaar (woordvoerder van Boerenforum): “Zonder correcte berekeningen is een onderhandeling tussen boer(in) en andere actoren uit de keten gestoeld op de luchtkastelen over vraag en aanbod. Zo kunnen we geen solidariteit vragen vanuit de rest van de samenleving en is onze syndicale strijd gedoemd te mislukken. De tijd is rijp voor een grondige herdenking van ons economisch landschap. Modellen als vraag en aanbod en markten van eeuwige groei hebben afgedaan. Voor een systeemverandering moet de eerste stap van onderuit worden gezet: eten heeft een kostprijs.”

Update 26 feb 2018: Open brief aan Biogarantie “Neem fair trade op in biolabel”

Wervel vroeg op 21 februari via een open brief aan Biogarantie om het fair trade principe op te nemen in het biolastenboek.

Lees de open brief of hoe Vilt erover berichtte.