Ga naar de inhoud

Begin 2012 zocht de Nederlandse cineast Wiek Lenssen contact met Wervel: hij moest dringend een film maken over soja, naar aanleiding van een groot sojadebat dat op stapel stond in Venlo. “Maar de soja is juist geoogst. Je kan nu geen film maken over soja”, was het antwoord. Toch trok hij naar Mato Grosso in Brazilië en realiseerde drie sterke kortfilms over de sojaproblematiek en onze Europese verantwoordelijkheid. Geen wuivende sojavelden, maar desolate woestijnen na de soja-oogst en betrokken Brazilianen komen in beeld.

  • Soja-agro en het geweld tegen de Guarani-indianen: de tragiek van het inheemse volk, de Guarani, opgejaagd en verjaagd voor soja en suikerriet.
  • Soja, gifbonen uit Brazilië: professor Pignatti (federale universiteit Cuiabá) getuigt over de gifresidu’s die hij vond in de moedermelk van alle onderzochte vrouwen in Lucas do Rio Verde. En dat terwijl deze gemeente dient als uithangbord van het duurzaamheidslabel van de Round Table on Responsable Soy (RTRS): alarmerend en aangrijpend.
  • Grootschalige sojateelt versus kleine Braziliaanse boeren: biologische boeren in hetzelfde Lucas do Rio Verde kunnen bijna onmogelijk aan agroecologie doen. De vliegtuigen met sproeistoffen vliegen langs hun bedrijf.

De DVD is verkrijgbaar in Nederlandse, Portugese en Franse versie. De vertaling werd mee mogelijk gemaakt dankzij Oxfam Solidariteit. De Portugese versie werd tijdens de laatste Werveltournee veelvuldig in Brazilië gebruikt. Tijdens het grote sojadebat in Venlo waren heel wat figuren uit de film aanwezig in het panel. De Nederlanders werden sterk bevraagd en aangeklaagd door de Guarani over dit gewelddadige en dodelijke conflict.

Meer info: www.wieklenssenfilm.nl; klik ‘het duurzame varken’.