Ga naar de inhoud
Bekijk de hele Wervelkrant

Kemp wereldwijd

Onlangs legaliseerde Litouwen als laatste Europese land de teelt van industriële hennep, zegt The Financial Express. Kemp zeggen we in Vlaanderen tegen deze hennep. Griekenland werd door de pers even niet bij Europa gerekend. Daar worstelt men nog altijd met het wetsvoorstel dat én kemp én marihuana uit de illegaliteit wil halen. In de VS kent men eenzelfde verwarde strijd. Enkele staten keurden cannabis al goed, maar het federale drugsagentschap ligt dwars. Niet alleen voor de drugsvariëteit, maar zelfs voor de cannabis die volledig vrij is van psychotrope activiteit.

Kemp is geen drug

In Zuid-Amerika is intussen een precedent geschapen. Het parlement van Uruguay keurde een wet goed die cannabis uit de illegaliteit haalt. Ook hier gaat het om beide variëteiten van cannabis. De internationale pers blokletterde prompt: “Uruguay drugsstaat”. Zo zie je maar hoe we naar Latijns-Amerika kijken. Niemand bracht het verhaal van de industriële hennep die nu ook legaal geteeld kan worden. Nochtans geen onbelangrijk nieuwsfeit want dit is het eerste Latijns-Amerikaanse land dat industriële hennep officieel toelaat op de velden. Voor het leefmilieu in Latijns-Amerika zou dit een hele verademing kunnen betekenen. Het kan immers de problematische ggo-soja vervangen met meer kansen op duurzame ontwikkeling: betere prijzen voor de landbouwers, innovatieve voeding en ecologische materialen en ten slotte minder landbouwgif op het veld en in de lokale waterlopen. Het wordt uitkijken naar hoe de omringende soja-producerende landen reageren. Hopelijk kijken zij wel verder dan het drugsverhaal.

Kemp in België

In België gaat de ontwikkeling van de kempketen traag maar zeker verder op basis legaliteit enkel voor industriële hennep. Boomkwekerij Houtmeyers experimenteert met kemp in mengteelt. Andere ondernemers sleutelen aan oogstmachines en ondernemers beginnen nu ook te investeren in de ontwikkeling van kemp-toepassingen in de bouw, de voeding, zelfs in composttoiletten.

Voordelen van kemp onbekend bij de overheid?

Waarom er zo weinig interesse van de overheid is in deze sector? Kemp biedt oplossingen voor verschillende milieuproblemen en kan kosten besparen. Bovenal kan de landbouwer er een eerlijk loon uit halen, indien er in de verwerking voldoende geïnvesteerd wordt. Kemp vraagt immers geen dure landbouwchemicaliën en creëert drie keer waarde:

  • eiwitrijk zaad,
  • hoogwaardig stro en
  • een goede bodemzorg.

De redactie