Ga naar de inhoud
cover Bodemvoedselweb

J. Lowenfels & W. Lewis, Bodemvoedselweb: alle kleine bee(s)tjes helpen (vertaling Teaming with microbes: a gardeners guide to the soil food web),  2014

Het boek is het resultaat van enkele wintermaanden die twee vrijetijdstuiniers in Alaska doorbrachten. Vlot en soms luchtig, en zelfs humoristisch en opgesmukt met kleurfoto’s van microscopische wezens, is hier de kennis over de levende bodem bijeengeharkt. Zo krijgen we een beeld van de bodem als ecosysteem, als “web” dus. Centraal daarin staan de verschillend spelers in het wie-eet-wie-spel. De auteurs hebben duidelijk hun mosterd gehaald bij deskundige bodembiologen, zoals SoilFoodWeb-oprichter Elaine Ingham, die ook het voorwoord schreef. Maar zij slagen erin de droge wetenschappelijke feiten over te brengen zonder het overbelastende jargon. Marc Siepman zorgt voor een erg leesbare en actuele vertaling.

Het sterke punt van dit boek is dat het niet is geschreven door ‘geleerden’, maar door tuiniers met een grote nieuwsgierigheid. Ze beschrijven niet alleen. Ze stoten door tot de toepassing in de tuin, onder meer met 19 ‘nieuwe regels’ van biologisch tuinieren. Ook geven ze de belangrijkste ‘hulpmiddelen’ om het bodemvoedselweb te onderhouden of te herstellen: compost, mulch, compostthee en mycorrhizale schimmels. De beste methodes worden afzonderlijk besproken voor gazons, meerjarige bomen en struiken, en éénjarige groenten.

Voor wie nog moest overtuigd worden: met enkel minerale bemesting krijgen noch de bodem noch de planten een evenwichtige voeding.

Dank aan bodemecoloog David Buchan voor de boekbespreking