Ga naar de inhoud
Nyeleni Wervel

In Roemenië kwamen in het najaar 2016 meer dan 500 mensen uit 40 landen bijeen over voedselsoevereiniteit. Dat is: democratische controle op onze voedselvoorziening. Gediversifieerde agro-ecologische systemen zijn nodig, leert het IPES-food rapport. De agro-ecologische beweging waarschuwt dat het kapitalisme op de schop moet, want dat maakt industriële landbouw mogelijk.

Agenda en locatie / updates via Facebook Nyéléni Europe en Twitter. Foto’s op Flickr.

Het tweede Europese Nyéléni Forum over voedselsoevereiniteit vond plaats van 25 tot 30 oktober.  Het verzamelt boeren, vissers, veehouders, tuiniers, werknemers uit de landbouw- en voedselsector, onderzoekers, activisten en vele anderen.“Terwijl een landbouwsysteem dat gecontroleerd wordt door grote bedrijven leidt tot schadelijke monoculturen, staat het Nyéléni Europe Forum voor een sterk gediversifieerd en positief alternatief: mensen van verschillende achtergronden die samenwerken om voedselsoevereiteit en het recht op voedsel in Europa te realiseren”, zegt Stephan Backes, een van de leden van het organisatiecomité.Op het forum wordt een boerenmarkt georganiseerd, filmvoorstellingen, en een bezoek aan lokale boeren. Zij demonstreren duurzame lokale landbouwmethodes, en geven uitleg over hun juridische acties, bijvoorbeeld in verband met de erg controversiële plannen voor de uitbouw van een goudmijn in Rosia Montana.

Tijdens het forum werd onder andere gediscussieerd over

  • verschillende vormen van voedselproductie en –consumptie,
  • de distributie,
  • het recht op natuurlijke bronnen en gemene gronden
  • de verbetering van de arbeidsvoorwaarden in voedsel- en landbouwsystemen.

De Belgische delegatie bestond uit 25 deelnemers van verschillende achtergronden: boerenbewegingen (Boerenforum, Bioforum, MAP, FUGEA, MIG, etc.), consumentengroepen (GASAP, BEES-coop), coöperaties voor landbouwgrond (Terre-en-Vue/Landgenoten), leden van het netwerk voor ondersteuning van de boerenlandbouw (RésAP), milieuorganisaties, ngo’s.

Voor Wervel woonde Anneleen Vos het forum bij. Lees haar verslag.