Ga naar de inhoud
sodexo

 

We zagen de voorbije weken een ongelooflijke uithaal van de jongeren naar de politiek en het bedrijfsleven. Een warm signaal dat ze niet zijn ingeslapen en dat ze klaar zijn met wat het establishment ervan gebakken heeft. Nog geen maand was het schip van de echte verandering uitgevaren of het werd handig en succesvol gekaapt door degenen die het meest rijkdom vergaard hebben met de uitstoot van broeikasgassen. De vlag van Sign For My Future werd gehesen en iedereen liep vrolijk mee. Zo ook Sodexo.

Sodexo is het bedrijf dat voor 0 euro een heel groot deel van de schoolkeukens overnam. Niet alleen de overname was dubieus, maar bovendien levert Sodexo nu op te warmen maaltijden waar zowat niemand warm van loopt. Maaltijden die bovendien niet bijdragen aan een eerlijk inkomen voor de boer maar vooral: die een heel grote CO2-uitstoot in zich dragen. Die kan nu met Sign For My Future naar beneden. Joepie. Maar laat ons niet vergeten dat het klimaat vernield is door die bedrijven die ons als burger aan de kant hebben gezet. Waar we geen inspraak in hebben als we er geen aandelen hebben. Klant is koning is al lang voorbij.

Maar niet iedereen was even lovend over Sign For My Future. Climaxi stapte er al onmiddelijk uit. En nog een paar doordenkers onthielden zich. En dan kwam Sign For OUR Future. Ook ik had de lapsus niet zien staan in de hippe slogan. Een foto van een lachend kind met tumbs up had alle aandacht gevraagd. Maar het gaat uiteraard niet over ‘ik’ en ‘mijn’ toekomst. Het gaat over onze toekomst! Er bestaat niet zoiets als een persoonlijk stukje klimaat dat in de supermarktrekken op je ligt te wachten. De organisaties, mensen en bedrijven die nog in ‘ik’ denken, daar moeten we in de klimaat-herstellende samenleving niet veel van verwachten. Net zoals een Lunch met LEF, een schoolmaaltijd die én Lokaal én Ecologisch én Fair is: die maak je niet op basis van individualisme. Daarvoor steek je de koppen samen. Burgerkoppen.  

Reclaim the climate, reclaim the food. Het is onze toekomst. 

Kom alles te weten over de campagne Lunch met LEF