Ga naar de inhoud

Op vraag van Wervel, gesteund door Belgische landbouworganisaties en enkele grootwarenhuizen, neemt de federale overheid eindelijk stappen om lupine en pawpaw te legaliseren voor menselijke consumptie.

Sinds de wet op plantenbereidingen in 1997  door toenmalig minister van volksgezondheid Colla uitgevaardigd werd, waren verschillende vruchten en zaden plots illegaal op de markt. Het werd zelfs verboden beukennootjes te verkopen of boragie-bloemetjes in de ijsblokjes te serveren. Zowat alle bakkers stonden plots buiten de wet tot minister Aelvoet in 2000  onze zondagse maanzaadpistoleetjes opnieuw uit de illegaliteit lichtte.

Voor de bakkerij-industrie kon er blijkbaar nog een toegeving gedaan worden om niet-bittere lupine te verwerken in gebak, maar de biologische quiche met lupine of de Portugese tremoços bij het biertje bleven tot nu toe kost voor outlaws.
Terwijl de ons omringende landen volop experimenteerden met zoete lupine als alternatieve proteïne (de Nederlandse overheid had er onlangs zelfs 6 miljoen euro steun voor over), was België het enige land waar die niet-toxische lupinezaden gewoon verboden waren buiten wafels, koekjes en veevoeder. Daar komt nu dus verandering in.