Ga naar de inhoud
foto danny dubois copy

Wervel gaat de boer op. En niet zomaar boeren. We bezoeken twee echte pioniersbedrijven die landbouw en natuur in hun bedrijfsvoering weten te verweven.

Vanaf Gent-Sint-Pieters gaat het met de bus naar La Ferme du Moulin nabij Ath. Daar kweken Dany en Nathalie Dubois melkvee en vleesvee. Alles wordt op de hoeve zelf verwerkt. Tien jaar geleden ontdekte Dany rotatiebegrazing, een systeem waarbij de koeien intensief worden omgeweid. Uiteindelijk is dit niets anders dan het kopiëren van het natuurlijk migratiegedrag van kuddedieren. Dit heeft zeer positieve gevolgen voor de bodem, de agrobiodiversiteit, de gras-, melk- en vleesproductie, de gezondheid van de koeien, en dus ook voor het inkomen. Ondertussen heeft Dany het omweiden onder de knie en zijn ze klaar voor de volgende stap: agroforestry.
‘s Middags krijgen we een lokale, ecologische en faire lunch geserveerd met producten van de boerderij.
Daarna zetten we koers richting Heuvelland. Daar pioniert Rik Delhaye er op los. Met zijn West-Vlaams Rood rund belevert hij de beste restaurants uit de streek. Rik experimenteert met contourlandbouw, een systeem van grachten en dijken op de hoogtelijnen van een heuvel, om zo het aflopende water beter te laten infiltreren. Agroforestry is voor Rik een vanzelfsprekendheid en de eerste stappen richting rotatiebegrazing werden dit jaar gezet.
We sluiten de dag af met een aperitiefje en vervolgens de terugrit naar Gent.
Tijdens de busrit tonen we inspirerende documentaires over internationale boeren die aan de slag gaan met rotatiebegrazing en agroforestry.
Deze excursie wordt mogelijk gemaakt door Omgevingsfilosofie. Zij steunen Wervel in hun werk om pionierende boeren in de kijker te zetten. Omgevingsfilosofie is gefascineerd door de wisselwerking tussen mens en omgeving, niet in het minst door de impact van boeren op hun omgeving.

_________________________________

Praktisch

Tijd: zondag 15 oktober van 8:45 tot 18:30

Plaats: afspraak aan de voorkant van station Gent-Sint-Pieters. Van hier gaat het per bus. Dit is ook het eindpunt van de excursie.

Prijs: 25€ per deelnemer over te schrijven op IBAN BE97 5230 8030 3749 met vermelding “NAAM + excursie”. Inbegrepen zijn de bus, de lunch, een vergoeding voor de boeren

Inschrijven is verplicht en voor 1 oktober via dit formulier. Je inschrijving wordt pas aanvaard na betaling per overschrijving.